Békéscsaba

2024.05.17. 12:40

A méheké volt a főszerep a megyei könyvtárban

A Békés Megyei Könyvtár csütörtöki Döngicsélő című programján a méhek témakörének szakértői tartottak beszámolót és közös beszélgetést az érdeklődők számára.

Dinya Magdolna

Az eseményt az Europe Direct Békés vármegyei irodája szervezte, melyen részt vett Mohácsi Klaudia méhész, a 2022-es év Magyarország Mézkirálynője, Váncsa Klára malakológus muzeológus, valamint Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember is. 

A méhek fontosságára hívták fel a figyelmet a Békés Megyei Könyvtárban
A méhek fontosságára hívták fel a figyelmet a Békés Megyei Könyvtárban Fotó: Beol.hu

A méhek több mézet termelnek, mint amennyire szükségük van

Mohácsi Klaudia méhész elmondta, hogy hét éve méhészkedik. A nagyapja is méhészkedett és az édesapja is méhészként tevékenykedik. Gyerekkora óta kapcsolatban áll ezzel a foglalkozással, és nagyon megkedvelte ezt a világot. A méhek több mézet termelnek, mint amennyire szükségük van, ezért a méhészek elveszik tőlük a fölösleget. Ilyenkor kimennek a kaptárakhoz, és a méhek nélküli kereteket viszik el. A méhek által viasszal lefedett kis sejteket lekaparják, majd a kereteket pergető gépbe helyezik, hogy kinyerjék belőlük a mézet. Ezután megszűrik, eltávolítják róla a habot, és a tiszta, nyers mézet töltik üvegekbe.

A méhek különösen specializált rovarok

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember rámutatott arra, hogy a házi méh csupán egy faj a beporzásban közreműködő több ezer faj közül. A méhek különösen specializált rovarok, hiszen nem minden beporzó faj használ minden virágot, egyesek csak egyetlen növényfajt képesek beporozni. Váncsa Klára malakológus muzeológus hangsúlyozta, hogy a helyi termelőktől érdemes mézet vásárolni. A beszélgetés során elhangzott, hogy a méheknek a mézen kívül rengeteg mindent köszönhetünk, mégsem vigyázunk rájuk eléggé. Pedig életbevágóan fontos munkát végeznek, hiszen az emberiség élelmiszertermelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől. Továbbá a méhek mellett közel kétezer faj vesz részt a növényeink beporzásában. Azonban a beporzók 30 százaléka tűnt el nagyon rövid idő alatt, negyven százalékát pedig kihalás veszélyezteti. Ezért évek óta várt döntéseket hozott az Európai Parlament a méz címkézésével és az uniós méz nyomon-követhetőségével kapcsolatban. A méhlegelők létesítésével, hazai termelői méz megvásárlásával mi is tehetünk a beporzókért. Ezzel nemcsak a természet sokszínűségét, törékeny egyensúlyát, a biodiverzitást támogatjuk, hanem a méhészeket is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában