felújítás

2019.09.18. 16:44

Korszerűsítik a körösladányi duzzasztóművet

Zajlik a körösladányi duzzasztó több mint 1,7 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukciója. A projekt fő célja a duzzasztó üzembiztonságának helyreállítása, valamint a vízkészletekkel történő fenntartható gazdálkodás feltételeinek javítása.

Busi Ottó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciumában megvalósuló projekt eddigi fejleményeit, valamint az elkészült felújításokat szerdán egy szakmai napon mutatták be az érintettek.

A szerző felvételei

Lúczi Gergely, a KÖVIZIG műszaki igazgató-helyettese elmondta, a duzzasztó 1977-ben épült és a 40 éves üzemidő alatt a műtárgy elhasználódott, eddig nem volt lehetőség a duzzasztó felújítására.

– A mostani beruházás a műtárgy és a kiegészítő létesítmények rekonstrukciójára irányul, nem cél sem a duzzasztás mértékének növelése, sem a duzzasztó kapacitásbővítése, csak az üzembiztonság helyreállítása és az üzemeltetés feltételeinek korszerűsítése – emelte ki a szakember. Hozzátette, a körösladányi duzzasztó hatásterülete 31 ezer hektár. Ezen a területen található Körösladány, Szeghalom és Vésztő, mely településeken jellemzően a mezőgazdaság biztosít megélhetést a lakosság döntő részének. Elmondása szerint az agráriumban, a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentése érdekében várhatóan jelentősen növekedni fog az öntözésre és az egyéb mezőgazdasági vízhasználatra berendezett, illetve üzemeltetett területek nagysága.

– Valószínűsíthető, hogy a jövőben az eddigieknél még nagyobb arányú vízigény lép fel a körzetben. A fejlesztések feltételeit megteremtő infrastruktúrának – a többlet vízigény felmerülésekor – rendelkezésre kell állnia, ezért elengedhetetlen a duzzasztómű üzembiztonságát helyreállító és fokozó rekonstrukció megvalósítása – jelentette ki Lúczi Gergely.

Tóth Károly, a kivitelező Kötiviép’B Kft. projektvezetője az elvégzett munkafolyamatokat, a felújítás jelenlegi állását ismertetve elmondta, a tervezett munkálatok közel felét elvégezték, a beruházás során a gépész és a gátőr szolgálati lakása már elkészült. Az útburkolatok felújítása folyamatban van, mely kiterjed a parkoló és az épület körüli járdák rendbetételére is.

– A duzzasztó bal oldali nyílásában található főelzárás és az ehhez kapcsolódó mozgató berendezés felújítása, illetve ezzel párhuzamosan a betonfelületek rekonstrukciója elkészült. Jelenleg a jobb oldali, víztelenített nyílásban a főelzárás és a betonfelületek felújítása zajlik – ismertette a szakember. A projektet 2017-ben kezdték és várhatóan jövő év szeptemberéig fejezik be.

Digitális vízmércék épülnek

A duzzasztómű üzemviteli épületének falait hőszigetelik, a nyílászárókat, burkolatokat kicserélik, és épületgépészeti korszerűsítést hajtanak végre. A duzzasztó középső pillérében lévő kezelőhelyiség beázását megszüntetik. A korszerűsítés kiterjed az elektromos hálózatra, a vagyonvédelemi, a hírközlési és informatikai rendszerekre, valamint a közműhálózatra is. A kezelőhelyiségben található villamos kapcsoló berendezéseket is modernizálják. Jelenleg távjelzős vagy regisztráló műszeres vízszintmérés nem történik a duzzasztóműnél. A tervezett távjelzős vízmércékkel a fel- és az alvízszint mérése víz alá merülő, digitális nyomásmérő szondákkal történik majd. Alépítményei a meglévő lapvízmércék mellé kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában