M44-es gyorsforgalmi út

2019.09.25. 17:10

Kamionok és lámpák nélkül folytatná Szarvas

Közel egy hét múlva, október 2-án várható az M44-es, Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszának átadása. Az új kategóriát kiérdemelt gyorsút használatba vétele, többek között Szarvas belső forgalmának átalakítását vonzza magával, melynek lehetséges hatásairól és lehetőségeiről tartott tájékoztatót Babák Mihály polgármester és dr. Melis János címzetes főjegyző szerdán délelőtt a Lengyel-palotában.

Balázs Anett

Babák Mihály ismertette, korábban levélben keresték meg a Magyar Közút megyei igazgatóját azzal kapcsolatban, hogy az M44-es gyorsút fizetős lesz-e, valamint azért, hogy a kamionforgalom táblákkal ki lesz-e tiltva a 44-es főútról, hogy a teherjárművek kötelezően használják majd az M44-es gyorsutat.

A polgármester a szarvasiak képviseletében úgy érzi nem megnyugtató a helyzet, ugyanis Virág Mihály erre adott levelében az áll, hogy a tranzitforgalom elterelésére, amennyiben indokolt, átterelő táblákat helyeznek majd el a felhajtó helyeken, ám a kamionforgalom, jogszabályhoz kötötten, direkt módon nem zárható ki a jelenlegi 44 számú főútról.

Dr. Melis János címzetes főjegyző és Babák Mihály Szarvas polgármestere /A szerző felvétele/

Továbbá az is a levélben áll, hogy az E-útdíj és a matricarendszer meghatározott útvonalakra, vélhetően az M44-re tereli majd a kamionforgalmat, ám az 2020 január 1-e előtt még biztos nem lesz díjköteles.

A városon belüli forgalomszabályozást illetően Babák Mihály elmondta, a vasúti átkelőtől a Körös hídig tartó szakaszon működő lámpák egy része feleslegessé válhat, így azok egy hányadát a tervek szerint, valamint lakossági igények figyelembevételével, kiiktatnák a jövőben.

Ennek érdekében a polgármester azt a javaslatot terjeszti a testület elé, hogy kezdeményezzék az illetékes közútkezelőnél, hogy az M44-es út megnyitásával párhuzamosan teszteljék a közlekedési lámpák kiiktatásának lehetőségét és alakítsák át azokat oly módon, hogy a forgalom optimális terelése mellett biztonságot is jelentsen a városban közlekedők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában