Sarkad

2019.09.26. 19:18

Indokolt beruházások valósulnak meg

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára tartott lakossági fórumot csütörtökön Sarkadon, a művelődési központban.

Licska Balázs

Fotó: LP6DMK2

Rákossy Balázs elmondta, a városban az elmúlt években hiánypótló beruházások valósultak meg, 6 milliárd forint érkezett Sarkadra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Fontosnak célnak nevezte, hogy a település az eddig megszokott ütemben gyarapodhasson a jövőben is, hogy a fejlődés üteme fennmaradhasson.

Fotók: Lehoczky Péter

Beszélt arról is, hogy a 2014 és 2020 között zajló európai uniós ciklusban 12 ezer milliárd forint érkezett Magyarországra, amit a kormány további összegekkel egészített ki. A kormány szándéka az volt, hogy a források 60 százalékát a gazdaság fejlesztésére fordítsák, így a kis- és középvállalkozások támogatására, munkahelyteremtésére. Ennek eredménye, hogy a munkanélküliség jelentős mértékben csökkent, a foglalkoztatottság pedig emelkedett az elmúlt években. Az európai uniós pénzek felhasználásánál teret engedtek az önkormányzatoknak, a megyei önkormányzatoknak, mivel ők látták helyben, hogy milyen fejlesztésekre van szükség. Ennek köszönhetően indokolt, régóta esedékes beruházások valósultak meg vagy indultak el.

Sarkadon az elmúlt öt évben békés közéletet, fejlődő várost, sikeres közösséget kovácsoltak – fogalmazott dr. Mokán István polgármester, hozzáfűzve, remek kapcsolatot épített ki az önkormányzat a helyiekkel, a civil szervezetekkel, a vállalkozásokkal, az egyházakkal. A mostani önkormányzati ciklusban 10 milliárd forint értékben, tehát 6-8-szor akkora összegben valósultak meg vagy indultak el beruházások, mint a korábbi önkormányzati ciklusokban, amiket általában 1-1,5 milliárd forintos fejlesztések jellemeztek.

Sorolta, hogy mik valósultak meg – például nemrég átadták a 60 férőhelyes bölcsődét –, és hogy rövidesen elkezdődhet a Gyulai út és Anti út eddig balesetveszélyes kereszteződésében a körforgalom kialakítása, valamint szintén az Anti úton a tanuszoda építése.

A rendezvényen részt vett dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke is. Mindketten kiemelték, hogy fontos megvédeni a közös eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában