péntek 13

2019.09.13. 11:29

Felszökött a lottóláz megyénkben is

Az emberek többsége fél a 13-as számtól, és a szerencsétlen napok közé sorolja a pénteket. Mindkettőnek megvan a történelmi magyarázata, és számos babona is rakódott rájuk. Ha pedig a kettő összetalálkozik, talán legjobb lenne ezt a napot átaludni. Többek között azért sem lehet, mert megyénkben is sokan vannak, akik szerint az ekkor feladott lottóval nagyobb a nyerési esély. Ehhez jön még, hogy ismét jóval egymilliárd forint fölé kúszott az ötös lottó főnyereménye.

Nyemcsok László

Fotó: Lehoczky Péter

A vadászpilóták nagy barátja, a békéscsabai Fekete László elmondta, a repülőgép-vezetők bátrak, de babonásak is. A magyarországi MiG-29-eseknél azért nem volt 13-as számú gép, mert abba senki nem akart beülni. Így a számozás 1-től 12-ig, majd 14-től 27-ig tartott. A félelem a tizenhármastól az USA-ban olyan mértékű, hogy a felhőkarcolóknak nincsen tizenharmadik emeletük, a kórházakban nincs tizenhármas szoba. Roosevelt elnök nem evett olyan asztaltársaságban, ahol tizenhárman ültek, így rendszerint odarendeltek még egy embert.

A békéscsabai Lisztóczki Tamás a tippmixben bízik, és neki az ilyen jeles dátum rendszerint szerencsét hoz /Fotó: Lehoczky Péter/

Annak bibliai oka van, hogy a pénteket a legszerencsétlenebb napnak tartjuk. Ezen a napon feszítették meg Jézus Krisztust, és állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. Az utolsó vacsorán tizenhárman voltak, a tizenkét apostol és Jézus. Más források szerint a Messiást eláruló Júdás személyére utal a szám, mert ő volt az, aki utolsóként ült le az asztalhoz.

A középkorban ezen a napon éhgyomorra tüsszenteni nagy szerencsétlenséget jelentett. Ando György néprajzkutató hangsúlyozta, a néphit pénteket a gonosz napjának tartotta. Kerülték ezen a napon a házasságkötést, az új házba beköltözést. Ez később kiegészült azzal, hogy pénteken ne vállaljunk új állást és ne induljunk nagy útra. A pénteki naptól való félelem másik gyökere, hogy a 19. századig ez a nap volt Európában a hóhérok napja. Rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket. Az a hiedelem is tartja magát, miszerint 1307. október 13-án, pénteken végeztette ki a nagyhatalmú templomos lovagokat IV. Fülöp francia király.

Érdekes ugyanakkor, hogy megyénk lottózóiban is megnövekszik a forgalom 13-án, pénteken. Sokan azt mondják, éppen babonából nem szabad elmulasztani ilyenkor a szelvénykitöltést. Tóth Eszter, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club Lencsési Lottózójának munkatársa kiemelte, megerősített létszámmal dolgoznak ma, mert a korábbi ilyen napok tapasztalatai alapján jóval többen próbálnak Fortuna kegyeibe férkőzni.

A békéscsabai Kocsis István hangsúlyozta, hogy szerdán is feladott lottószelvényt, de a pénteket sem hagyja ki. Ahogy fogalmazott, így dupla az esélye az ötös lottón az 1,232 milliárd forint nyereménnyel járó telitalálatra. Emellett a kollégáival közösen is lottózik, azt se bánná, ha szét kellene egymás között osztani ezt a pénzt. A szintén békéscsabai Marik Mihály 1971-től lottózik, és megjegyezte, ez már elég nagy nyeremény ahhoz, hogy péntek 13-án is feladjon szelvényeket családi születési időpontokkal és véletlenszerűen beikszelt számokkal.

Lottóval keresik Fortuna kegyeit

A Szerencsejáték Zrt.-nél közölték, hogy a halmozódó nyeremények és péntek 13. hatására a játékosok érdeklődése nő, ilyen esetekben olyanok is szívesen feladnak legalább egy lottószelvényt, akikre ez nem jellemző rendszeresen. A társaságnál hangsúlyozták, hogy a magyar lakosság közel 40 százaléka szerencsebefolyásoló erőt tulajdonít péntek 13-nak, és közel két és félszer többen bíznak abban, hogy szerencsét hoz, mint akik szerint balszerencsét.

Az országos átlagnál jelentősebb érdeklődés mutatkozik Békés megyében a sorsjegyek iránt, melyet a fogadások és a lottójátékok követnek. Hetente átlagosan 1,3 millió ember játszik ötös lottóval, melyet a hatos és skandináv lottó követ a rangsorban. Tavaly országosan 66 millió ötös-, 38 millió hatos- és 26 millió skandinávlottó-alapjátékot vásároltak az emberek. Békésben összesen 347 értékesítési ponton találkozhat a lakosság a társaság termékeivel, és a Szerencsejáték Zrt.-nek a megyében 11 saját üzemeltetésű lottózója van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában