szelfivideókkal

2019.09.26. 07:06

Csabai Garabonciás Napok: a fiatalok helyben tartása a cél

Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb középiskolás rendezvényét, a garabonciás napokat szeptember 30. és október 4. között Békéscsabán. A hosszú múltra visszatekintő programsorozat célja az ifjúsági közösségformálás mellett, hogy a fiatalokat a megyében tartsa, melynek megvalósításához többek között a Békés Megyei Kormányhivatal, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott.

Vágvölgyi Nóra

A megyeszékhely diákélete igencsak aktívnak mondható, hiszen a város tizenhárom középfokú iskolájában közel tízezer diák koptatja a padokat minden évben. Ennek a diákéletnek az egyik alappillére az 1992-ben indult Csabai Garabonciás Napok, amelynek részeként minden évben megválasztják a diákpolgármestert és a két diák-alpolgármestert.

– Fodor József, az egykori Ifjúsági Ház igazgatóhelyetteseként indította útjára a garabonciás napokat 1992-ben, ami évről évre egyre népszerűbb lett. És bár a fiatalság sokat változott azóta, a tematika ugyanaz maradt. Ez a hét lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy tegyenek valamit, hallassák a hangjukat. Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő Ifjúsági Fesztiválján és Szabadegyetemi Napokon 12 előadás és további 640 program várja a fiatalokat jövő héten – mondta el Benkó György, a program társszervezője.

Hozzátette, az elmúlt 27 évben összesen 226 diákpolgármester-jelölt, 350 kampányfőnök, 2400 zsűritag, 4200 stábtag és 415 ezer diák vett részt a rendezvény közel 12 ezer programján. Ebben az évben pedig 9 jelölt, 25 kampányfőnök, 466 stábtag, 22 zsűri, 300 elektor, vagyis összesen 822 diák működik közre a rendezvény szervezésében és lebonyolításában.

Ráadásul idén az ifjúsági közösségformálás mellett új célt tűztek ki maguk elé, amelyhez a közép- és felsőoktatási beiskolázás, a pályaválasztás, pályaorientáció, prevenció területén és az idei évtől útjára indított CityCleaning programon dolgozó békéscsabai közösség is csatlakozott, hogy egymást erősítve, a fiatalokat a megyében tartsák.

– A rendezvény helyszíne idén is a Gál Ferenc Főiskola gazdasági kara lesz, annyi különbséggel, hogy a hagyományos Pályaválasztási Vásárt a garabonciás napok idején rendezik, a CsabaParkban, az átjárhatóságot pedig mindkét irányból szervezett keretek körött biztosítják a két helyszín között. Így a diákpolgármester-jelölteknek lehetőségük lesz arra, hogy a stábjukkal bemutassák iskolájukat és a csabai diákéletet a megyéből érkező általános iskolásoknak – hangsúlyozta Benkó György.

A diákfesztivál idén is öt napon át tart, a hagyományoknak megfelelően a fáklyás felvonulással, a megnyitóval és a nyitókoncerttel kezdődik, majd az utolsó napon az új diákpolgármester, és a diák-alpolgármesterek első munkanapjával zárul a városházán.

Andrássy Gyula Gimnázium – Madventure

A XV. század végén Bartolomeu Diaz, Kolumbusz, majd Vasco da Gama is útnak indult, nem törődve a körülményekkel. Bár a mi térképünkön nincsenek felfedezetlen kontinensek, helyette vannak beteljesületlen álmok. Szák-Kocsis Benjámin vagyok, az AGK Madventure jelöltje. Szerveznék egy középiskolásoknak szóló orientációs napot, és támogatnám egy diákközösségi hely létrehozását.

BEG – Youniverse

Urbancsek Zalán vagyok a BEG-ből. Témám az egyéniségek és a tehetségek, tehát te is! Az a helyzet, hogy a városban nagyon sok diák van, de kevés ifjúsági hely. Fel kellene dobni azokat a helyeket, amik vannak, és nagyobb lenne a diákélet. A hatalmas diákságnak sajnos nincs nagy hangja, pedig neked is lenne mit mondani, ugye? Bumm! Médiaforradalom is on air!

Belvár – ScoutSide

Kádár Kende vagyok, a ScoutSide, azaz a Belvár jelöltje. Stábommal a cserkészek világába kalauzolunk el benneteket. Megmutatjuk, hogyan fejleszthetjük önmagunkat, közösségeinket és környezetünket. Fákat ültetünk a városban, ivókutak telepítését kezdeményezzük, valamint újrahasznosító játszóházainkban kicsik és nagyok környezettudatosságának kialakulásában segítünk.

Gészi – Dopamine

Sziasztok, Susánszky Ádám vagyok a Gészi azaz a Dopamine jelöltje.Témánk pedig az egyik legfontosabb emberi érzés, a boldogság. Nem ismerjük eléggé diáktársainkat, ezért a Garabonciás Napok után szeretnénk a békéscsabai diák rádiót feléleszteni, ingyenes tantárgyi felzárkóztatást szervezni és egy közösségi platformot létrehozni, ahol a diákok megismerhetik egymást.

Kemény Gábor – New Generation

László Fanni vagyok, a Kemény Gábor idei jelöltje. Célunk a stábommal, hogy bemutassuk nektek mi a különbség a fanatizmus és a rajongás között. A város szintű problémáink: a diákok kedvezményesen parkolhassanak iskolaidő alatt, népszerű előadókat hívnánk a karácsonyi vásárra és létrehoznánk egy alapítványt, ami a tizenéves diákok ösztöndíj támogatását célozza meg.

KÖZGÉ – Dare2Change

Sajben Bálint vagyok, a Dare2Change stáb jelöltje. Kampányunk célja, hogy a változást ne nehézségnek, hanem kihívásnak tekintsék a fiatalok. Vállalásaink: egy közösségi hely kialakítása, az esti élet fiatalbaráttá tételéért, a 28 fa ültetése a város zöldebbé tételéért és egy fesztivál megrendezése, melynek teljes bevétele a békéscsabai értékek megóvására fordítanánk.

SZEGYA – Timeline

Sziasztok a nevem Gonda Ádám, én képviselem a SZEGYÁT a 28. Garabonciás napokon. Kampányfőnökeim Vincze Péter és Nagy Gréta. Célunk, hogy megmutassuk nektek az idő fontosságát. Városi szintű problémák, melyeket meg akarunk oldani: diákoknak szóló nyári fesztivál létrehozása, plusz hulladékgyűjtők elhelyezése városszerte és hétvégi hajnali buszjárat indítása.

Trefort – Distant Legends

Sziasztok! Én Pálfi Sanyi vagyok a Trefort jelöltje. Nevünk a DISTANT LEGENDS, ez annyit takar, hogy Távoli Legendák. Szeretnénk népszerűsíteni a kevésbé ismert sportokat, a városvezetés segítségével hirdetjük az adott sportok fontosságát. Illetve kiemelt témánk a közbiztonság és a környezetvédelem megerősítése, utóbbi a TeSzedd akciók keretein belül.

Vízmű – Brotherhood

Zámbó Szilárd vagyok, a Vízmű jelöltje. Témánk a bajtársiasság. Szeretnénk megmutatni a diákságnak, hogy az emberek közötti kapcsolatok mennyire fontosak. A városi problémák: a környezettudatosság hiánya, az olyan diákmunkák hiánya, amik segíthetik diákokat a szakmájukban és szeretnénk egy jótékonysági bált rendezni, amivel az Andrássy Úti Táras kört támogatnánk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában