kmnp

2019.08.12. 09:42

Nőtt a parlagi pityerek száma

A korábbi években csupán egy-egy pár parlagi pityer költött a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Idén azonban legalább öt pár nevelte fel itt fiókáit.

kmnp.hu

Ez a karcsú testalkatú énekesmadár a pusztai életközösség jellegzetes és fontos eleme. A pacsirtához hasonlóan rendszeresen és ütemesen hallatja mással össze nem téveszthető hangját. Földön fészkel, a nyílt vegetációhoz kötődik.

A Csanádi pusztákon a tavaly őszi időjárás miatt a visszagyepesítés alatt álló területek növényzete nem tudott mindenütt záródni, s az így kialakult üres foltok kiváló fészkelőhelyet kínáltak a pityereknek. Heteken át sűrűn hallottuk a hangjukat, s bár számukat nem tudtuk pontosan megállapítani, annyi bizonyos, hogy legalább öt pár költött a területen.

Más fajokhoz hasonlóan az intenzív mezőgazdasági művelés miatt a pityerek száma is jelentősen visszaesett az elmúlt évtizedekben. Ma már nem tekinthető általánosan elterjedt madárnak. Az alföldi élőhelyhez kötődik, vegyszermentes közegben érzi jól magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában