agrárium

2019.08.14. 11:14

Megkezdték az idei, helyszíni ellenőrzéseket a szakemberek

A hatályos uniós jogi szabályozás értelmében az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetéséhez bizonyos mértékű helyszíni ellenőrzés szükséges. Ennek megfelelően július közepén Békés megyében is megkezdődtek a helyszíni ellenőrzések, területi felmérések. Magyarné dr. Knap ­Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője beszélt erről.

Ny. L.

Fotó: LP2

A főosztályvezető hangsúlyozta, elsőként a területalapú támogatás (SAPS), illetve az agrárkörnyezet-gazdálkodás (AKG) és az ökológiai gazdálkodás (ÖKO) jogcímekben indultak meg a vizsgálatok, ellenőrzések. A kiválasztás történhetett véletlenszerűen, illetve alapulhatott kockázati tényezőkön is. Utóbbi keretében az olyan területeket ellenőrzik a szakemberek, ahol a korábbi években a legtöbb eltérés mutatkozott.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az utóbbi években folyamatosan csökken az ellenőrzött ügyfelek száma. Ez annak az eredménye, hogy a Békés megyei gazdálkodók egyre pontosabb, hibátlanabb kérelmeket nyújtanak be, és nagyon jók az ellenőrzési tapasztalatok is, alapvetően alacsony a megyei kockázat.

Magyarné dr. Knap Diána főosztályvezető /Fotó: Lehoczky Péter/

– Az agrártámogatásokhoz kapcsolódó ellenőrzésekről nem minden esetben értesülnek előzetesen az ügyfelek – hangúlyozta Magyarné dr. Knap Diána. – A kiértesítés csak azon jogcímek esetében szükséges, ahol nem áll a hatóság rendelkezésére valamennyi, az ellenőrzéshez szükséges információ, így a dokumentumok vizsgálatára is szükség van. Jellemzően ilyen jogcímek a termeléshez kötött támogatások: Natura 2000, AKG/ÖKO, melyeknél az ellenőrzésre történő felkészülés biztosítása érdekében a hatóság előzetesen értesíti az ügyfeleket.

A helyszíni ellenőrzés célja a kifizetési kérelemben bejelentett adatok valóságtartalmának vizsgálata. A kérelemben szereplő terület méretét, hasznosítását, a támogatások feltételét képező minimumkövetelmények, valamint a kölcsönös megfeleltetési előírások betartását ellenőrzi a hatóság. A mennyiségi és minőségi jellemzők meghatározása szemrevételezéssel és egyszerű mérési módszerekkel történik. Az ellenőrzést követően az ügyfelek megkapják a mérési eredményeket tartalmazó helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyvet.

Az agrártámogatások a kukoricatermesztést is segítik /Archív fotó/

A főosztályvezető kitért arra, fontos tudni, hogy az ellenőrzési jegyzőkönyv önmagában nem ad alapot a kifizetésre, mivel emellett számos adminisztratív ellenőrzési lépés is befolyásolhatja egy helyszíni ellenőrzés során hibátlannak minősített tábla/kérelem végső kifizetési eredményét. Amennyiben esetlegesen az ellenőrzési megállapításokkal nem ért egyet, az ügyfél a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított nyolc napon belül tehet észrevételt. Ez kizárólag elektronikus felületen történhet. A papíralapon beküldött észrevételek a hatályos jogszabály alapján nem vehetők figyelembe.

Keressék az ügyfélszolgálatot!

Magyarné dr. Knap Diána elmondta, az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal összefüggő, ezen belül a helyszíni ellenőrzésekkel kapcsolatos kérdéseikkel ügyfeleik bizalommal keressék a hivatal ügyfélszolgálatát. Itt munkatársaik készséggel állnak mindenki rendelkezésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában