Partnerség egy jobb jövőért

2019.08.26. 13:59

Látogatóközpontot építenek Békés-Dánfokon

Egy határon átnyúló projekt keretében több részből álló fejlesztéssorozat valósul meg Békés-Dánfokon ezekben a hónapokban. A beruházás számos területet érint.

P. G.

 

Mint azt Kálmán Tibor alpolgármestertől megtudtuk, az önkormányzat több mint 800 ezer eurót nyert a Nagyszalonta városával közösen életre hívott projekttel a Partnerség egy jobb jövőjéért elnevezésű nemzetközi pályázaton. A program részeként egy 200 személy befogadására alkalmas látogatóközpontot alakítanak ki a Békés-Dánfoki Üdülőközpont területén, amivel párhuzamosan megújul a vizesblokk, illetve az érintett épületet akadálymentesítik is.

– Gyakran érkeznek hozzánk nagyobb csoportok, éppen ezért az új konferenciaterem őket is segítheti majd. Elméleti foglalkozások, csapatépítő összejövetelek és persze tanácskozások, konferenciák számára egyaránt ideális helyszín lehet a létesítmény – hangsúlyozta Kálmán Tibor. A látogatóközpontban egy interaktív kiállítás is helyet kap majd.

Már javában épül a látogatóközpont Dánfokon /Fotó: BMH/

A projekt részeként a Körös menti, őshonos faállomány megmentése érdekében, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósággal együttműködve, az üdülőközpont mögötti területen elkezdik szaporítani a folyók árterére jellemző fafajtákat, génmegőrzési parkot hoznak létre.

Mintegy 70 millióért számos eszközt szereztek be, például 40 kerékpárt, 10 gumicsónakot, 5 csónakmotort. Ezek és a további felszerelések a látogatóközpont eszközei lesznek. Az üdülőközpontban játszótér épül, információs táblákat helyeznek ki, s állatsimogatót is kialakítanak majd. Létrehoznak egy lakókocsiparkot, valamint az Élővíz-csatorna nyugati partján, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolától a Cseresznye utcáig sétány épül.

 

Megóvják a természeti örökséget

A pályázat a nagyszalontai önkormányzat mint vezetőpartner, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, a Milvus Egyesület és a békési önkormányzat partnerségében született meg. A RO–HU pályázaton elnyert 2 millió 997 ezer eurós uniós fejlesztésnek köszönhetően civil és önkormányzati összefogással, a közös természeti örökség megőrzése és fejlesztése érdekében, környezet- és természetvédelmi oktatási programokat dolgoznak ki, valamint a természeti értékek védelmét biztosító beruházásokat valósítanak meg Nagyszalonta és Békés térségében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában