invázió

2019.08.28. 12:32

Újra támadnak a darazsak Békésben

A tavaszra várt darázs-bumm idén szerencsére elmaradt, az elmúlt három hétben viszont ismét nagy számban jelentek meg ezek a rovarok több helyen is a megyében. Békéscsabán több játszótérről is érkezett például erről jelzés. A szúnyoginvázió mára lecsengett, ahogy a hangyák júliusi nagy számban történő megjelenése is. „Felkészül” viszont az ázsiai márványpoloska.

Licska Balázs

Fotó: Imre Gyorgy

A békéscsabai polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályára az elmúlt időszakban néhány bejelentés érkezett méhek, darazsak miatt. Ezek a város különböző pontjairól futottak be, például a Szabó Pál téri játszótérről, a Széchenyi ligeti játszótérről, az Árpád sorról és a Gyóni Géza utcáról.

Fotók: Imre György

A Széchenyi ligeti játszótérrel kapcsolatban Csiaki Tamás osztályvezető megosztotta: júliusban kaptak jelzést, miszerint a kivágott fatörzsek környékéről rovarok rajzanak ki, azokról kiderült, hogy védett művészméhek. Ezért az érintett területet anno körbekerítették.

A vécé környéki hintánál és pihenőnél lévő, földből támadó darazsakról kedden, a város weboldalán található közterületi hibabejelentőn keresztül értesültek. Szerdán a helyszínen bejárást tartottak, és egy szakember egy – általa kifejlesztett, elmondása szerint titkos összetevőket tartalmazó – speciális szerrel kiirtotta a rovarokat.

Varga Péter, a Békés Pesticid Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, előzetesen a legtöbben azt várták, hogy a tavalyihoz hasonló mértékű darázs-robbanás lesz már idén kora tavasszal.

– Ezzel szemben az említett április-májusi időszakban teljes csend uralkodott a darazsak frontján – fogalmazott a szakember. – Ekkor elsősorban azok az ügyfelek hívtak, akik egy évvel korábban komoly darázsfészket, darázskolóniát fedeztek fel otthonaikban, ingatlanjaikban. A tavalyi védekezés után most azt szerették volna, ha a lehető legkorábban elvégezzük a megelőző irtásokat. Varga Péter elárulta, hogy erről általában lebeszélték az érintetteket, mert az áttelelt királynők még csak ebben az időszakban kezdtek új fészket építeni, amit tavasszal nehéz megtalálni a kis mérete miatt. Emellett – ha kiirtjuk a darazsakat – akkor megjelenik egy másik királynő, ami új fészket alakítana ki.

– A türelem pedig meghozta az eredményét, hiszen a májusi hűvös, csapadékos időjárás következtében, a két és fél-három hét alatt a darázspopuláció hatvan százaléka elpusztult. A királynők dolgozók nélkül maradtak – ecsetelte. – Mindezek hatására a darázsprobléma júniusban és júliusban is csak gyengébben jelentkezett.

Varga Péter kifejtette: az utóbbi három hétben azonban megmozdultak a telefonok. A kánikula ebben az időszakban kiteljesedett, a legmelegebb három napban folyamatosan hívták a céget. Sokan ekkor találkoztak nagyobb számban a darazsakkal. Többen hallották a falban a rovarok motoszkálását, látták azokat a tetőtérben vagy az eresz alatt.

Kérdésünkre a szakember úgy vélekedett, a darázs-bumm nem fog kitolódni az őszi időszakra, viszont jelenleg még sokan keresik őket.

A darazsakkal ellentétben a szúnyogok inváziója folyamatosnak számított. A májusi hidegek után szinte bombaként robbant a szaporodásuk, a pangóvizek felmelegedtek, olyan területeken is megjelentek ezek a rovarok, ahol korábban nem. Naplementekor öt perc alatt akár 90-100 csípést is elszenvedhetett valaki. Olyan önkormányzatok kértek segítséget, ahol soha, vagy legalábbis az elmúlt években biztosan nem volt probléma. A szárazabb periódusokban nagy volumenben zajlott a védekezés, így mostanra a lakóterületeken a tizede sincs annak a szúnyogmennyiségnek, ami júliusban volt tapasztalható. A vizes élőhelyek is kiszáradtak.

Varga Péternek egyébként a cégüknél van egy úgynevezett tesztkádja, amelyben gyakorlatilag modellezi a szúnyogok szaporodását. Ebben rengeteg lárva és friss kelés található. A rovarok készen állnak a szaporodásra, de ahhoz a körülmények jelenleg nem megfelelőek.

Hangyák után jönnek a poloskák

A nyár folyamán ijesztő mértéket öltött a hangyák száma is. A rajzásuk ugyan csúszott, de júniusban bombaként robbant a szaporodásuk. Előfordult, hogy lakóterekben több száz, eseteként több ezer példány is megjelent. Bár a hangyák nem csípnek, nem is bántanak, azért ekkora számban kellemetlen és ijesztő volt a jelenlétük. Mostanra a számuk visszaesett.

A közeljövővel kapcsolatos kérdésünkre Varga Péter elmondta, prognosztizálható az ázsiai márványpoloska megjelenése, illetve kisebb mennyiségben az afrikai zöld poloska előfordulása. Egyelőre a lakóterekben nem tűntek fel, a hőmérséklet magas, így az időjárás nem késztette ezeket a rovarokat arra, hogy behúzódjanak. Ellenben a dísz- és konyhakerti növényeken már óriási számban található meg az ázsiai márványpoloska minden nemzedéke. Kártétele ugyan nem jelentős, de ha az ázsiai márványpoloskát szétnyomjuk, kellemetlen szagot áraszt, illetve ha nagyobb számban jelenik meg lakóingatlanokban, önmagukban is nagyon büdösek. Maradványai pedig allergizálhatják a bent élőket. Jelenlétük undort kelt, ezért is fontos a védekezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában