Magyar Kulturális Hetek

2019.08.19. 19:59

Észak-Macedóniában turnéztak a tabánosok

Észak-Macedóniában turnézott a Tabán Táncegyüttes nemrég nyolc napon keresztül a minisztérium felkérésére. S miközben a párok a színpadon ropták, a Talléros Együttes húzta a talpalávalót.

Licska Balázs

A magyar kulturális hetek keretein belül kapott fellépési lehetőséget a Tabán Táncegyüttes, a csapat a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország szkopjei nagykövetsége, a Hagyományok Háza, valamint a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete jóvoltából utazhatott a balkáni országba – ismertette Farkas Tamás, a néptáncegyüttes művészeti vezetője.

Több észak-macedóniai helyszínen léptek fel (volt, ahol kétszer is): Krusevó, Prilep, Sztruga, Demir Hisar, illetve Ohrid amfiteátrum jellegű szabadtéri színpadán is megmutathatták magukat, a magyar hagyományokat. Mindenhol 500-600 néző várta őket, a közönség rendkívül hálás volt, a koreográfiák alatt extázisba esve tapsolt, tombolt.

A Tabán Táncegyüttes Észak-Macedóniában járt, s Kárpát-medencei táncokat mutatott be /Fotó: BMH/

Hogy az egész Kárpát-medence hagyományait bemutassák, bogártelki, dél-alföldi, nagyecsedi és őrkői táncokat vittek magukkal, a Talléros Együttes pedig Kárpát-medencei népzenei válogatást szólaltatott meg a koreográfiák között.

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy a Tabán Táncegyüttest kérték fel egy ilyen turnéra, és hogy mi képviselhettük Magyarországot a csodálatos, gyönyörű balkáni országban, ahol a helyiek rendkívül kedvesek – folytatta Farkas Tamás.

Érdekességként elmondta, hogy Krusevóban, a Balkán legmagasabban fekvő településén kaptak szállást, és olyan vendégszeretettel fogadták őket, hogy úgy érezték, mintha hazaérkeztek volna. A helyiek 1956-ban több mint félezer magyar menekültet fogadtak be, szoros barátságok alakultak ki, amelyek ma is fennállnak és meghatározzák a magyarok, valamint az észak-macedónok közötti viszonyt.

Új, ünnepi műsorral készülnek

Farkas Tamás, a békéscsabai néptáncegyüttes művészeti vezetője emlékeztetett, hogy a 26 éves, Kurtucz Borbála által életre hívott Tabán Táncegyüttes idén immár harmadik alkalommal érdemelte ki 2010 és 2012 után a Kiválóan Minősült együttesi címet, ami együttesi szinten a lehető legnívósabb elismerés.

Hamarosan, a hónap végén kezdik el készíteni a Tabán Táncegyüttes új műsorát, közösen Varga Miklós énekessel és az Aradi Kamaraszínházzal. A bemutató októberben várható, előbb Budapesten és Aradon, majd Békéscsabán is láthatja a közönség. A produkcióban felcsendülnek az énekes leghíresebb, legkarakteresebb számai, mint az „Európa”, a „Mennyből az angyal” vagy a „Fehérlófia, Isten szülötte”, ami egy táncszínházi műsor lesz, amely bármely nemzeti ünnepünkön aktuális lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában