Segítségnyújtás

2019.07.17. 11:29

Tábort szervezett a Vöröskereszt Medgyesbodzáson

Medgyesbodzás egy kicsi falu, lélekszáma alig haladja meg az 1000 főt. Van egy nyári tábor, amit (ha sikerül pályázati támogatást szerezni, ha nem) a Vöröskereszt helyi alapszervezetének a vezetője, Kiszel Ferencné megszervez. Idén is negyven gyereknek biztosítanak egy héten át programokat. A dolog érdekessége, hogy a fiatalok jelentős része elköltözik, ha talál magának munkahelyet. Általános iskola alsó tagozata működik a faluban, a nagyobbak átjárnak Medgyesegyházára. Mindezek ellenére jól működik a Vöröskereszt ifjúsági alapszervezete. Ezért láthattunk sok fiatal önkéntest is a táborban.

Cs. I.

Megtapasztaltuk, miként lehet újragondolni egy játszóteret, hogyan lehet benépesíteni kreatív, alkotó gyereksereggel. Például, ha homokvárépítő versenyt hirdetünk. Az idei vöröskeresztes tábornak a második napján ez történt.

Mindenki a legjobbat akarta kihozni az omló, porló homokból. Három csapat építkezett lelkesen, a nagyobb fiúk, lányok se voltak restek, beálltak a kicsiknek segíteni. No, erről szól ez a tábor, erősítettek meg a helyszínen a felnőttek. Merényiné Szentmiklósi Etelka, a Vöröskereszt mezőkovácsi területi vezetője elmondta, a kicsi falu kis közösségében ez a cél: mindenki segítsen a másikon, váljon érzékennyé már gyermekként, hogy vannak olyan emberek, akik rászorulnak embertársaik segítségadására. Itt játékos formában erről nem csak beszélgetnek, hanem megtapasztalják.

A homokvárépítéskor is megtapasztalták, egymás segítése nélkül nem lehetnek sikeresek /A szerző felvétele/

Persze sok szó esik a segítségnyújtásnak egy speciális formájáról, a véradásról is (legtöbbjük szülője, valamelyik rokona véradó), így válik számukra természetessé, ha felnőnek, lehetnek ők is segítők. S az is lehet, miközben megismerkednek a Vöröskereszt eszmeiségével, talán iskolaválasztáskor egy bázisiskolában folytatják tanulmányaikat és gyarapíthatják ilyen irányú tudásukat.

Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt Békés megyei igazgatója büszkén újságolta, a sok éve népszerű táborra a helyiek mindig előteremtik a pénzt, idén a Vöröskereszt szociális pályázatán nyert a medgyesbodzási alapszervezet, de sikerült sok támogatót is megnyerni.

Lakatos Áron elárulta, minden évben itt van, szereti a társaságot, a jó programokat. Nagyon várta a fiú a gyopárosi fürdős kirándulást, meg a bátorságpróbát, ami este lesz. Ja! És egy éjszakát együtt, a táborban töltenek, no, az lesz ám az izgalmas!

Miközben minden torony tetejére kitűzték a zászlókat, egyik nagylány megörökítette mobiljával az építményeket. Kiderült, ő már a kezdetek óta táborozó, a jövőben segítő lesz.

– Velünk kezdődött. És de jó, hogy Veronkával elkezdtük – mondta némi nosztalgiával a hangjában. Másodikos kisdiák volt Fodor Zsófi, amikor az első vöröskeresztes tábort meghirdették a faluban. Minden évben jelentkezett, mert szeret sportolni, kreatív foglalkozásokon részt venni, a kicsikkel törődni. Szeptembertől Békéscsabán lesz középiskolás, de a folytatásban is számíthatnak rá a

A falubeliek is adtak

A kultúrház erre az egy hétre átalakult a táborozók bázisává. Játékok, adományok (dinnyék, üdítők, csemegék) sorakoztak az asztalokon, ottjártunkkor egy támogató paprikás krumplit főzött bográcsban, hogy a megfáradt, eléhezett várépítőknek kedvezzen. Korgó gyomor itt nem létezhet, pláne, ha még estére szalonnasütést is beiktattak a programba. De ne higgyük, hogy itt csak az evésről szólnak a napok, de nem ám! Sportos versengések, együtt töltött nagy beszélgetések, társasjátékozás, vízibomba-csata is színesíti az idei programot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában