okosváros

2019.07.02. 16:20

Nemzetközi programhoz csatlakozott Szarvas

Három országot összefogó projektbe kapcsolódott be az önkormányzat. A nemzetközi program közös célja a Smart City, azaz magyarul okosváros kialakítása, valamint az, hogy az Európai Unióban lévő és az azon kívül eső települések kapcsolatot építhessenek egymással. Ennek kapcsán török és litván delegáció tagjait fogadta a múlt héten Babák Mihály polgármester.

B. A.

A pályázat a törökországi Corum város saját önerős programja, amelyhez Szarvason kívül a litvániai Telsiai csatlakozott. A szarvasi találkozót három korábbi fórum előzte meg. Első két állomás Corumban volt, ahol a projektcsapat első megbeszélései zajlottak. Ezt egy négynapos Smart City képzés követte. A Békés megyei település három napig adott otthont a munkának. A cél egymás önkormányzatainak, intézményeinek közelebbi megismerése, valamint a pályázati téma kibontása volt.

Ismail Yagbat ajándékot is hozott Babák Mihálynak /Fotó: Hegedűs Éva/

A delegáció sajtónyilvános fogadásán Ismail Yagbat, Corum alpolgármestere elmondta, Szarvashoz hasonló településről érkeztek, már ami a turisztikai, mezőgazdasági és oktatási vonatkozásokat illeti.

Az eseményen elhangzott, a partneri körbe csatlakozott a Corumi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Hitit Egyetem is. A szarvasi találkozón éppen ezért üzemlátogatásokat is beiktattak a jövőbeli befektetési lehetőségek reményében.

Míg Törökországban a program a közlekedésirányítást célozza meg, addig a szarvasi önkormányzat a szolgáltatások felé nyitott egy olyan okoscsomag megrendelésével, amely majd a lakosság és az önkormányzat kapcsolatát könnyítheti meg például a bejelentések és a városüzemeltetési feladatok terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában