Állatbarát strandok

2019.07.30. 19:59

Nem mindegy, hol engedjük a kutyákat a hűsítő habokba

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az igény a kutyabarát helyek, ezek között a kutyabarát strandok kialakítására megyénkben is. Egyre több kutyás fürdőhely, partszakasz létesül hazánkban, Békésben azonban nincs könnyű dolga annak a gazdinak, aki együtt hűsölne kutyájával, hiszen kedvenceinket nem minden vízparton látják szívesen.

Hírlap-összeállítás

Pécs, 2019. július 7. Kutyák fürdenek Pécs külsõ városrésze, Hird közelében kialakított kutyastrandon 2019. július 7-én. MTI/Sóki Tamás

Fotó: Sóki Tamás

Az előttünk álló napokban is kitart a kánikula, a hőség pedig az emberek mellett természetesen az állatokra is hatással van. Sok gazdi éppen ezért szeretné magával vinni kedvencét egy-egy hűsítő fürdőzésre. Míg a kutyabarát helyek internetes oldal legfrissebb információi alapján hazánkban tizenhárom legális, valamint további hat kutyák fürdetését megtűrő helyszín közül válogathatunk, addig megyénkben egyelőre még nincs kifejezetten a házi kedvencek lubickolására kialakított strand.

A vonatkozó jogszabály egyértelműen kimondja, hogy kijelölt fürdőhelyekre tilos kutyát bevinni. Békés megyében öt ilyen hely van: a gyomaendrődi Pájer Kemping, a Gyomai szabadstrand, a Békés-dánfoki, a Doboz-szanazugi és a Gyula-városerdei strand.

A kutyák többsége szeret megmártózni, ám nem mindenhol fürödhetnek /Illusztráció: MTI/

A fürdőhelyek üzemeltetését szabályozó rendelet értelmében a tiltás alól kizárólag a járási hivatal által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya jelenthet kivételt. Ezt a tényt rögzítik a fürdőhely-üzemeltetőknek kiadott engedélyekben is.

A természetes vizek azon részein, ahol nincs fürdésre kijelölt hely – azaz strand – és nem tiltja tábla, illetve nincs elkerítve, mint magánterület, ott nincs akadálya a kutyák fürdetésének. Megyénkre vonatkozóan ilyen a Holt-Körös partján elhelyezkedő Szarvas és Békésszentandrás, ahol bár nincs a kutyák fürdetésére kijelölt hely, de nincs arra vonatkozó tiltás sem.

– Szanazug dobozi oldalán a fürdőzőket nem zavarva, a strandon kívül, a dobozi híd irányában tudják megfürdetni a kutyusukat a gazdik – mondta el érdeklődésünkre Köves Mihály polgármester.

A folyó másik oldalán is megmártózhatnak az ebek. A Nádas kempingnél a kutyusokat fürdető gazdiknak a strand és a napozó területén kívül szoktak ajánlani fürdőzésre alkalmas helyet – tudtuk meg a kemping üzemeltetőjétől.

Orosházán, a Dr. László Elek-lakótelep mögötti füves részen van egy kutyafuttató, melyet sokan rendszeresen felkeresnek kedvenceikkel. Mások a Kristály nevű bányatóhoz és annak a környékére járnak, mely nem tévesztendő össze a közeli horgásztóval. Mint megtudtuk, békés egymás mellett élés jellemzi az ottani viszonyokat. Az önkormányzati tulajdonú Kristályban fürödni ugyan szigorúan tilos, de a kedvencek időnként megmártóznak a víz szélén a futkározás, játék után.

Csip és oltás nélkül nem érdemes víznek indulni, kérhetik az igazolást

A Békés Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, ha egy adott terület, partszakasz magán- vagy jogi személy tulajdonában van, úgy a tulajdonos által előírt szabály vonatkozik a használatára és azon belül a kutyák jelenlétére is.

Ha hotel vagy kemping rendelkezik a területéhez, tulajdonához tartozó közvetlen vízparttal – de az nem minősül kijelölt fürdőhelynek –, abban az esetben szintén maga az üzemeltető vagy tulajdonos szabja meg a kutyával történő használat lehetőségeit.

Ezeken a területeken rendszerint van érvényes házirend, melyről az adott intézménynél érdemes tájékozódni, mielőtt az ebbel a hónunk alatt útra kelünk, hiszen a legtöbb kutyás strandon érvényben lévő általános rendelkezésektől ez eltérő lehet. Ilyen például a csipes azonosítóval és kötelező oltással ellátott ebek három hónapnál nem régebbi féregtelenítésre vonatkozó igazolása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában