Békéscsaba

2019.07.11. 14:10

Macskára gyanakodtak, de a baglyok „nyávogtak” a belvárosban

Szinte minden éjszaka vagy hajnalban különös nyávogás hallatszik Békéscsaba belvárosában.

P. G.

Forrás: pixabay

Nem hisszük, hogy macska veri fel a csendet, ez a hang valami egészen más állattól származhat – kereste meg minket egy olvasónk.

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember elmondta, valóban nem macska, hanem az erdei fülesbagoly fiókái adják ki a különös hangokat.

– A fiókák már akkor kimászkálnak a fészekből, amikor még nem tudnak repülni, és az említett jellegzetes nyávogással csalogatják magukhoz szüleiket, azzal adnak jelzést számukra – tette hozzá a szakember. – Bár vannak, akiket a hang zavar, mindenkit megnyugtathatok, hogy a folyamat nem tart sokáig, amint a kis baglyok megtanulnak repülni, felhagynak a jellegzetes „nyávogással” is. Mindez általában nem tart tovább egy-két hétnél.

Fotó: pixabay

A baglyok egy része egyébként az alkalmazkodó madarak közé tartozik. A kuvik például keresi a falusias, tanyasi környezetet, a gyöngybaglyok pedig szívesen fészkelnek templomtornyokba, magtárakba, esetenként szalmakazlakba is. Az erdei fülesbaglyok jelenléte Békéscsabán, de Gyulán talán még inkább jellemző. Utóbbi városban megtörtént, hogy hatodik-hetedik emeleten található erkélyek virágládáiba, közvetlenül az ablaknyílás mellett is befészkelték magukat.

Az ember közelsége nem zavarja őket, és a városok bizonyos értelemben biztosabb menedéket jelentenek számukra az időjárással, a széllel szemben, mint a külterületek. A fedett épületrészek vagy a belváros öreg fái egyaránt vonzóak számukra. Nem építenek fészket, hanem elfoglalnak egy-egy helyet, és egérre, pocokra, patkányra vadásznak. Veszélyt jelent számukra, hogy az emberek merő jó szándékból az elmászkáló kis baglyokat hazaviszik, amivel gyakran a halálukat is okozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában