Felújítási munkálatok

2019.07.18. 13:59

Lendületet adnak a társasházaknak Gyulán

Aláírták és átvették a támogatási szerződéseket csütörtökön délelőtt azoknak a gyulai társasházaknak a közös képviselői, ahol az ingatlanok felújítása önkormányzati források segítségével is valósulhat majd meg. A képviselő-testület tavaly fogadta el a társasházak felújításának támogatásáról szóló rendeletet, hogy ilyen módon is ösztönözze a legtöbb tömbház esetében sokáig már nem halasztható rekonstrukciós munkálatok elkezdését.

Papp Gábor

20190718_Gyula_panelporogram_BMH_Leh

Fotó: LP6DMK2

A rendelet megalkotását azok az önkormányzati képviselők, Torma Béla, Kiss Tamásné és Kónya István kezdeményezték, akiknek a körzetében lakótelepek, nagyobb számban tömbházak találhatók. Ugyancsak javasolta a szabályzat megszületését a Gyulai Társasházkezelők és Társasházak Szolgáltató Egyesülete is. Az előterjesztés tavalyi tárgyalásakor Alt Norbert alpolgármester hívta fel arra a figyelmet, hogy a tömbházak életkora olyan szakaszba ért, amikor a rekonstrukciós munkálatok már nem halaszthatók sokáig.

Úgy vélekedett, hogy ezen a területen lemaradásuk van, és kiemelte, hogy a rendelettel is szeretnénk arra ösztönözni az érintetteket, hogy fogjanak össze. Az előzetes számítások szerint egyébként a város lakosságának egyharmada lakik ilyen jellegű épületekben.

Kiss Tamásné, Braunné Bucsai Julianna, Ficzere Péter és Torma Béla a csütörtöki aláíráson

A rendeletnek köszönhetően megszületett első támogatási szerződéseket csütörtökön délelőtt írták alá és vették át az érintett társasházak közös képviselői.

Kiss Tamásné önkormányzati képviselő az eseményt követő sajtótájékoztatón az előzményekről elmondta, 2008-ban Torma Béla már egyeztetett a társasházak rossz állapotáról. A folyamat 2015-2016 táján kapott új lendületet, amikor összehozták a társasházkezelőket, fórumot szerveztek, és felállt egy szaktanácsadó testület is annak érdekében, hogy intenzívebbé tegyék a kommunikációt a lakóközösségek irányában.

Kiss Tamásné mindenkit, a saját körzetében élőket is arra kérte és biztatta, hogy éljenek az önkormányzat nyújtotta lehetőséggel.

A képviselő ezt követően szólt a feltételekről. Eszerint a város közigazgatási területén lévő, legalább kétemeletes, minimum 8 lakásos, 1990 előtt épült társasházak pályázhatnak. A rendelet alapján a támogatás összege a tervezett munka teljes költségének 50 százaléka, azonban társasházanként nem lehet több egymillió forintnál.

Torma Béla emlékeztetett arra, hogy a képviselő-testület tavaly októberben fogadta el a társasházak felújításának támogatásáról szóló önkormányzati rendeletet. Az első beérkezett pályázatokról a közelmúltban döntött a gazdasági bizottság. A Vásárhelyi Pál utca 4., a Budapest körút 62-63. és a Hétvezér utca 2-6. szám alatti ingatlanok nyertek különböző összegeket a rekonstrukcióra.

Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a pályázat minden évben kétkörös lesz. Hamarosan kiírják az idei második pályázatot, amire szeptember 30-ig lehet majd jelentkezni.

Fotók: Lehoczky Péter

Fontos munkálatok valósulnak meg

Ficzere Péter, a Vásárhelyi Pál utca 4. szám alatti lakóközösség közös képviselője elmondta, a tömbben a folyosók nagyon régi linóleummal burkoltak, amit egy modernebb, hangelnyelő réteggel is rendelkező, speciálisan ilyen helyekre tervezett PVC burkolatra cserélnek. Ehhez több mint 964 ezer forint támogatást nyertek.

Braunné Bucsai Julianna – aki a másik két nyertes tömb közös képviselője – kérdésünkre kifejtette: a Budapest körút 62-63. szám alatt az elnyert 778 ezer forintos támogatás segítségével szintén a lépcsőházakban található burkolatokat újítják fel, illetve szintén megvalósulhat az elszívó berendezések szintén nagyon időszerű rekonstrukciója.

Hozzátette: a Hétvezér utca 2-6. szám alatti tömb egymillió forint támogatásban részesült. Az összegnek is köszönhetően az épület tetőszerkezetének részleges héjazatcseréje valósul meg, illetve a teljes tetőfelületű fóliázás- és cseréplécezés-cseréjének elvégzéséhez kapcsolódó kivitelezési feladatok történnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában