A jóga világnapja

2019.07.04. 13:44

Ingyenes jógaórákon is részt vehettek az érdeklődők Békéscsabán

A jóga világnapja célja, hogy az emberek figyelmét felhívja a tudatos, egészséges életmódra és népszerűsítse ezt a testi, illetve lelki mozgásformát. Békéscsaba is csatlakozott a kezdeményezéshez, többek közt ingyenes órákon vehettek részt az érdeklődők.

Busi Ottó

Narendra Modi, India miniszterelnöke 2014-ben nyilvánította a nyári napfordulót a jóga világnapjává. Így június 21-én világszerte egyre több jógaiskola szervezett és egyre több gyakorló vett részt a világnapi rendezvényeken ezen a napon, hogy népszerűsítsék, valamint bemutassák a jógát, illetve annak hagyományait.

A nyílt napon többtucatnyian vettek részt /Beküldött felvétel/

Az Ízisz Jóga Stúdió a kezdetek óta minden évben, így idén is nyílt nappal csatlakozott a világnaphoz. A bejelentkezők díjmentesen vehettek részt az órákon, így saját bőrükön tapasztalhatták meg ezen mozgásforma pozitív hatásait. Lenkefi Mónika, a csabai stúdió alapítója és vezetője úgy fogalmazott, egyre elfogadottabb, egyre népszerűbb megyénkben a jóga. Hozzátette: a hatha jóga testtartásai, gyakorlatai a fiatalabbak, sőt a férfiak számára is kihívást jelentenek, így ma már az órákon egyre több a fiatal, és a résztvevők egyharmada férfi.

Az oktató hozzátette, a jógát nemcsak mozgásformaként lehet jellemezni, hanem egy úgynevezett holisztikus gyógyítási rendszerként is, ami a test, a lélek és a szellem egységét foglalja magába. Megjegyezte, ma már megyénkben is egyre gyakrabban előfordul, hogy orvos javasolja egy páciensnek a gyakorlatokat, ez tíz éve még ritkaságszámba ment.

Véleménye szerint azonban nem mindegy, milyen jógát választunk, és az sem, hogy ki az oktatónk. Hozzátette, manapság sokan túlhajtják magukat, rengeteg a stressz, ráadásul kevesen ismerik fel, ha a testük elérte a teljesítés határait. Erre reagálva megjegyezte, a jógánál a különféle testtartások gyakorlása és a filozófiai útmutatások átültethetők a mindennapi életbe, és ez nagyban formálhatja az embert, mind testileg, mind lelkileg. Ez pedig véleménye szerint idővel a környezetünkre és a körülöttünk élőkre, saját mindennapjainkra is pozitív hatással van.

Lenkefi Mónika tapasztalata szerint az emberek egy része jellemzően tűzoltásként, akkor vág bele a jógába, ha már valamiféle problémával küzd, pedig a jóga a megelőzésre is kiváló, sőt ez lenne a kívánatosabb. Annak, aki szeretné kipróbálni, azt javasolja, bátran vágjon bele, már a kezdőknek szóló gyakorlatok is növelik az állóképességet, nyújtják, rugalmasabbá teszik az embertk és nem mellesleg helyreállítják a lelki békét.

Adrienn négy éve jógázik, elmondása szerint akkoriban stresszes volt az élete, így elhatározta, életmódot vált. Ennek része a jóga, de mint elárulta, azóta a húsételeket is kerüli. A jógával kapcsolatban úgy nyilatkozott, heti pár alkalommal műveli otthon, de a kertben is szokott meditálni. Megjegyezte, ha már néhány napot kihagy, hiányzik a lelki kikapcsolódás és a test nyújtása. Férje, Ákos is kipróbálta a jógát, bár ő sokkal rendszertelenebbül és a szavaival élve, „műveletlenül” gyakorolja a mozgásformát. Úgy fogalmazott, néhány mozdulat kifejezetten jó a derekának, ezeket elsajátítva szokott nyújtani. A meditációt viszont még kevéssé ismeri.

A spirituális kiteljesedést szintén szolgálja

A Magyar Jógaoktatók Szövetsége (MJSZ) a Patandzsali Jóga szútráinak és a Bhagavad Gítá verseinek szellemében értelmezi a jógát és annak gyakorlását. Céljuk egy olyan minimum tudásszint meghatározása, amely elengedhetetlen a jóga biztonságos és hatékony gyakorlásához, illetve oktatásához. Ennek érdekében a szövetség minőségbiztosítási rendszerében a jóga fogalmát is meghatározzák. E szerint egységesen a jógát egy Indiából származó ősi, a gyakorlaton alapuló egyetemes bölcseleti rendszerként határozzák meg, amely az ember testi, lelki, szellemi, szociális és spirituális kiteljesedését szolgálja. Végső célja a megvilágosodás, az elme feletti tökéletes uralom elnyerése. Az egyéni lélek felismeri, hogy Ő egy a Felsőbb Énnel. A jóga a test, az elme és a lélek tudománya. Segít minden idők emberének visszatalálni a harmónia, az egészség és a boldogság útjára sok ezer éves gyakorlatai és filozófiája segítségével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában