népművészeti tábor

2019.07.12. 15:57

Belekóstoltak a népi kismesterségek rejtelmeibe Vésztőn

A hétvégén ér véget Vésztőn az a nemzetközi népművészeti és magyarságtábor, amit a helyi református egyházközség hívott életre a város és a művelődési központ támogatásával, önkéntesek segítségével. Azon nagyjából háromszázan vettek, vesznek részt, családok és gyermekek, nemcsak Vésztőről, hanem a Kárpát-medence minden szegletéből, így az anyaország határán túlról is.

L. B.

Kovács Edit, a tábor szervezője elmondta, a résztvevők a Kossuth-díjas Budai Ilona révén népdalokat tanultak, néptáncoltak, citeráztak, illetve a saját területükön elismert szakembereknek köszönhetően belekóstolhattak a népi kismesterségek rejtelmeibe, volt egyebek mellett szövés, hímzés, kosárfonás, gyöngyfűzés és -szövés, fazekasság, fafaragás, népi hangszerek készítése, virágkötés, de például a székelyektől az igazi kürtőskalács készítését is megismerhették.

A szerző felvételei

– Nem a tradíciók ápolásán, hanem azok továbbadásán van a hangsúly – vette át a szót Juhász Sándor vésztői református lelkipásztor, aki feleségével közösen 1996-ban indította el a tábort, hiszen úgy vélték, a néptánc és az ige, a zsoltár és a népzene megfér egymás mellett. Akkor, a millecentenárium évében úgy gondolták, a tábor egyszeri alkalom lesz, azonban hagyománnyá vált, a résztvevők száma az eltelt két évtizedben folyamatosan gyarapodott.

Kovács Edit és Juhász Sándor megosztották, a táborban minden reggel áhítattal indult, amit közös éneklés követett a napi négyórás foglalkozások előtt. Emellett voltak előadások, illetve Csűrdöngölő együttes révén minden nap táncházat is tartottak. Ezen alkalmak segítségével közösséget építettek, formáltak, a hangulat végig bensőséges volt, hiszen nem a tömegben van az erő. Szombaton lesz a zárógála, illetve az elkészült alkotásokból kiállítás nyílik a kultúrházban.

Molnár Sándor polgármester elmondta, az önkormányzat egy sikeres pályázata révén, valamint saját forrásból is támogatta a népművészeti tábor megszervezését összesen 800 ezer forinttal. Hozzátette, ezen kívül is rengeteg tábor lesz – például képzőművészeti, kézműves, helytörténeti, idegen nyelvi és vándortábor is –, tehát egész nyárra találhatnak maguknak elfoglaltságot a gyerekek, a fiatalok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában