Diákmunka

2019.07.15. 11:29

A modern technológia és tudás vonzotta a diákokat Gádorosra

A Dunántúlról is érkezett diák Békés megyébe, a Gádoros határában lévő sertéstelepre. Volt, aki tavaly is a sertéseket gondozva töltötte a nyarat, őt a fiatalos csapat vonzotta vissza. A tavalyi siker után a FirstFarms Hungary Kft. idén is megnyitotta kapuit a dolgozni, gyakorlatot szerezni vágyó diákok előtt. A jelentkezők közül idén is 4 főnek adott lehetőséget a cég, hogy betekinthessen a modern állattartás nemzetközi színvonalú termelésébe.

Cs. I.

A cél nem az volt, hogy minél több diákot foglalkoztassunk, hanem megtaláljuk azokat a fiatalokat, akik valóban érdeklődést mutatnak az állattartás iránt és kíváncsiak a modern technológiára. A diákok kiválasztása szigorú szempontok alapján történt.

Járványvédelmi okokból fontos, hogy a jelentkező a nyári diákmunka időtartama alatt ne érintkezzen telepen kívüli sertéssel és tartózkodjon az olyan helyek látogatásától is, ahol erre lehetőség van.

Bella Szabolcs a kétegyházi iskolában hallotta az előadást és ezért jelentkezett a diákmunkára

Emellett az is sokat számít az interjún, hogy a jelentkező miért szeretne egy sertéstelepen dolgozni. Ha az érdeklődés és az állatok szeretete megvan, és járványvédelmi szempontból is megfelel a kritériumoknak a jelentkező, mi szívesen látjuk a cégnél, hiszen, fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megismerjék a modern technológiás állattartásban rejlő karrier lehetőségeket – mondta el Sarusi-Kis Tamás, a cég ügyvezető igazgatója.

Az idei jelentkezők között akadt több egyetemista. Közülük Kis Noémi került kiválasztásra, ő a kötelező nyári gyakorlatát tölti a FirstFarms Hungary Kft.-nél, és a Dunántúlról érkezett két hétre Gádorosra.

Kiss Noémi

– Utolsó éves mezőgazdasági mérnök szakos hallgató vagyok a gödöllői Szent István Egyetemen. A kötelező 2 hetes gyakorlatomat szerettem volna itt tölteni. Az interneten találtam a cégre, először az igényes weboldala miatt volt számomra szimpatikus.

A levelemre is azonnal válaszoltak, másnap már egy skype interjún ültem. Örülök, hogy itt lehetek. Már az első napon rengeteg újdonságot tanulhattam, amit majd beépítek a szakdolgozatomba – mondta el Kis Noémi egyetemi hallgató.

Valyuch Tamás visszatérő diák, tavaly is a gádorosi telepen töltötte a nyarat.

Valyuch Tamás /Beküldött fotók/

– Egyértelmű volt, hogy idén is a FirstFarmshoz jelentkezek, mert szeretem a mezőgazdaságot és érdekel az állattenyésztés. Itt mindig tanulhatok valami újat.

Mindemellett nagyon jó és fiatalos a csapat is, jól érzem magam köztük – tudtuk meg a fiatalembertől, akinek a lelkesedése magával ragadott több fiatalt.

Közülük Sonkolyos Roland csatlakozhatott a csapathoz, aki elmondása szerint nagyon szereti az állatokat és felnőttként is ezzel szeretne foglalkozni.

– A nyári diákmunka egy sikeres kezdeményezés, amelynek keretében sok fiatal lehetőséget kaphat, hogy kipróbálja magát a felnőttek világában. Öt gyermekes, felelősségteljes családapaként magam is fontosnak tartom, hogy a tinédzserek megismerjék és felmérjék annak a súlyát, hogy mit jelent saját erőből megteremteni valamit, még akkor is, ha az éppen csak egy nyaralás ára.

– Külön öröm, ha egy fiatal érdeklődést mutat a mezőgazdaság iránt, hiszen ez az a szakma, ami mindig volt, van és lesz. És emellett akár komoly karriert is lehet építeni – mondta el Sarusi-Kis Tamás ügyvezető igazgató.

Karrierlehetőségek a mezőgazdaságban

Idén kétszer annyian jelentkeztek nyári diákmunkára, mint tavaly, ami sokban köszönhető a cég iskolai roadshow programjának is. A FirstFarms Hungary Kft. munkatársa három megye mezőgazdasági szakközépiskoláiban tartott interaktív előadást a diákoknak az elmúlt évben.

A fiatalok érdeklődéssel fogadták a videóval, képekkel, konkrét információkkal felépített interaktív órát, amelynek a lényege, hogy erősítse a mezőgazdaság iránti tiszteletet és megmutassa a karrier lehetőségeket. Az iskolai roadshow eredményeként jelentkezett a nyári diákmunkára Bella Szabolcs is, aki a Kétegyházi Mezőgazdasági Szakképző Iskolában hallotta az előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában