Munkácsy Mihály Múzeum

2019.07.11. 19:55

A Bauhaus száz éves pályafutására emlékeztek Békéscsabán

Idén ünneplik a Bauhaus iskola megalapításának 100. évfordulóját. A nagyszabású megemlékezés-sorozathoz a Munkácsy Mihály Múzeum is csatlakozott, ahol 15 művész Bauhaus stílusát képviselő alkotásának fotóiból nyílt kiállítás csütörtökön délután.

Balázs Anett

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója a Bauhaus irányzatról szólva elmondta, kereken száz évvel ezelőtt született meg egy eszme, amely a későbbiek folyamán az egész világot megmozgatta. Hozzátette, a centenáriumi ünneplésbe a kiállítással Békéscsaba is bekapcsolódott.

Gyarmati Gabriella, Löbl Krisztina, Ando György, Szarvas Péter és Fülöp Péter a megnyitón /Fotó: Imre György/

Szarvas Péter polgármester két épületre hívta fel a figyelmet a megyeszékhelyen. A Csaba utca 3. és az Andrássy út 63. szám alatti ingatlanok ugyanis Bauhaus stílusában épültek, azaz a letisztultság és a geometrikus vonalak jellemzik különösebb túldíszítettség nélkül.

Dr. Fülöp Péter, az Emmi művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, a 45 fotóból álló vándorkiállítást először a Művészetek Palotájában, majd Bázelben mutatták be, ezt követően érkezett Békéscsabára a tárlat, amelyet több helyszín után végül Debrecenben lesz látható.

Löbl Krisztina, a tárlat kurátora hangsúlyozta, a kiállítás elsősorban nem a Bauhaus történetét kívánja bemutatni, hanem azokat a ma is jelenlévő jellegzetes művészeti pozíciókat, amelyekben felismerhető a Bauhaus szemléletének hatása. A képek alatt pedig a művészek hitvallása olvasható. A kiállítás augusztus 25-ig látogatható.

Mozgalommá vált

1919-ben kezdődött meg az oktatás és képzés a weimari Bauhausban Walter Gropius vezetésével. Az évfordulót nagyszabású kiállításokkal ünneplik világszerte. A Bauhaus, mint mozgalom a modern művészet történetének legmeghatározóbb forrása és mérföldköve, egyben képzőművészeti műhely és reformiskola volt. Eszméi és gyakorlata számos művészeti irányzatot inspirált, eredeti programja pedig az élet átfogó esztétikai reformját kínálta a hétköznapok világától a művészetekig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában