Galériával

2019.06.06. 17:29

Szedret is termelhetnek a diákok az újonnan felavatott iskolakertben Szarvason

Iskolakertet avattak Szarvason csütörtökön. A Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium egy mintegy 200 négyzetméteres kertet hozott létre, ahol a diákok, közel 30 féle gyümölcs és növény termesztésében vehetnek részt.

Balázs Anett

Nyemcsók Mátyásné, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója kifejtette, még mikor diákként járt az intézménybe, akkor volt az iskolának, a tanulók számára is elérhető kertje. Ezt szerették volna napjainkban újra megvalósítani. Ehhez a szarvasi és a helyi szlovák önkormányzat támogatását is megkapták, melynek eredményeképpen a Szlovák Tájház gyepesített udvarán rendezték be veteményesüket.

A kialakításban a gyerekek és a pedagógusok mellett a szülők is aktívan kivették a részüket. Az induláshoz szükséges eszközöket és vetőmagot pedig az Iskolakertekért Alapítvány elnyert pályázatán szerezhették be, 200 ezer forint értékben.

László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, az európai szinten is egyedülálló és példaértékű Országos Iskolakert-fejlesztési Program részeként, ez év elején indult el az Iskolakerti Alapozó Alprogram. Ennek köszönhetően az Agrárminisztérium 50 millió forint támogatással, 50 iskolakert létrehozását vagy továbbfejlesztését tette lehetővé.

Mátyás Izolda, az Iskolakertekért Alapítvány munkatársa hangsúlyozta, nem elegendő eszközökkel ellátni egy kezdő iskolakert-építő csapatot, szükség van a szaktudás átadására is. Ezért az ökológiai szemléletű fenntartás érdekében, minden kert esetében helyszíni mentorálást, továbbá, a programba épített pedagógusképzést biztosítanak majd.

Kiemelte, az országos mozgalom egyik kiindulópontja Szarvas, ugyanis 1780-ban, Tessedik Sámuel, szlovák kötődésű evangélikus lelkész, a városban elsőként alakította ki gyakorlókerttel rendelkező oktatási intézetét, ahol többek között faültetést és -ápolást, kertgazdálkodást de még selyemhernyó-tenyésztést is tanított a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában