szünidő

2019.06.05. 11:15

Számos nyári tábor közül választhatnak Békés megyében is

A közelgő szünidővel együtt kezdetét veszi a nyári táborok időszaka is. Békésben a szülők és gyermekek számos lehetőség és témakör közül válogathatnak. A kisebb gyerekek számára legtöbbjük a felügyeletet és a színes programokat biztosítja, a nagyobbaknak viszont lehetősége van némi zsebpénzt is begyűjteni a nyáron.

Vásári Erzsébet

Zalaszabar, 2018. szeptember 11. Lukics Judit fonni tanítja a gyerekeket a zalaszabari Gyógyító Szent Erzsébet-táborban 2018. szeptember 11-én. Mintegy 4,4 milliárd forintot fordít idén a kormányzat gyerekek táboroztatására, aminek köszönhetõen eddig is százezrek vehettek részt a nyári vagy évközi programokon - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a táborban tartott sajtótájékoztatóján. MTI Fotó: Varga György

A békéscsabai Pegazus Lovasiskola vezetője, Susánszky Pál elmondta, ahogy az elmúlt években, úgy idén is „lóimádó” nyári táborba várják a gyerekeket, amely egész nyáron, hétfőtől péntekig tartó turnusokban fogadja az önállóbb óvodásokat és iskolásokat.

Beszámolója szerint programjaikban a főszerepet a lovak és a lovaglás kapják, hiszen délelőtt és délután is két-két órát tölthetnek velük. Azonban a „szabadidőben” sem hagyják unatkozni a gyerekeket, olyankor kézműves foglalkozásokon alkothatnak, illetve sétakocsikáznak a közeli nemzeti parkban és rétcsoporton.

Hozzátette, lovasiskolájuk nem csupán felügyeletet és programokat biztosít, hanem állatszeretetre is ösztönzi a gyerekeket. Tanyájukon ugyanis bárányokkal, kutyákkal és macskákkal is találkozhatnak, és az érzelmi világra pozitívan ható lovak gondozásába is bepillantást nyerhetnek a részvevők.

Tarkó Gábor, a mezőhegyesi Ménesbirtok iskolájának igazgatója birtoktáborukról beszélt lapunknak. Beszámolójából kiderült, náluk nem egyszerű címerezésről van szó, ugyanis nagyon sok olyan szakmai programot kínálnak, ami a mezőgazdasági képzésben részt vevő diákoknak beszámít a nyári gyakorlatba.

Továbbá szabadidős programkínálatuk is gazdag, a táborozók részt vehetnek a ménesbirtok lovasrendezvényein, a Múzeumok Éjszakáján, az állattenyésztéshez kötött szakmai eseményeken és meglátogathatják a Bréda-kastélyt is. Hozzátette, természetesen dolgozni is kell a fiataloknak, de napi nyolc óra munkáért nettó 7000 forint bért kapnak, emellett az étkezést és szállást is biztosítják számukra.

Kiemelte, szigorúan betartják és betartatják a gyermekmunkára vonatkozó szabályokat, ezért 15 éves kortól fogadják leghamarabb egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül a táborozókat tetszés szerinti időszakokban. Végül elmondta, büszke arra, hogy az idáig jelentkező mintegy 12 erdélyi fiatal mellett idén 50 magyar is regisztrált hozzájuk, mivel nem titkolt céljuk visszavezetni a hazai fiatalokat a munka világába.

A különböző kézműves tevékenységek népszerű elemei a nyári táboroknak /Fotó: MTI/

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, békéscsabai felnőtt és ifjúsági népművészeti táboruk idén ünnepli harmincadik születésnapját. Talán ennek is köszönhetően közel két hónappal a kezdete előtt már rekordszámú jelentkezőjük van, hiszen az ilyenkor megszokott száznyolcvan helyett több mint háromszáz regisztrációnál tartanak.

Beszámolójából kiderült, rendezvényük 2019-ben is nemzetközi lesz; érkeznek a helyszínre a Vajdaságból, Erdély különböző részeiről, a Partiumból, Felvidékről, Ausztriából és Magyarország minden tájáról. Végül hozzátette, korosztályok tekintetében igen széles lesz az esemény, a legfiatalabb tagjuk eddig öt, a legidősebb pedig nyolcvankét éves. A jelenlegi állás szerint kezdő és haladó szinten, várhatóan összesen huszonhét csoportot indítanak majd, melyek között helyet kap többek közt a hímző-, a kalapkészítő, a fafaragó és bútorfestő foglalkozás is.

A Csabagyöngye Kulturális Központ intézményei is készülnek

Nyári táborokat indít 2019-ben a Csabagyöngye Kulturális Központ több intézménye is. A Jaminai Közösségi Házban helyet kap a tesz-vesz tábor, a fotós tábor és a kisművész kreatív főzőtábor. Az Arany János Művelődési Házban kézművestábort és madárbaráttábort szerveznek, a Csabagyöngyéhez a mesetábor és a csabai színistúdiós tábor tartozik majd. A Lencsési Közösségi Ház is megtelik élettel, náluk kézműves-, indián, fotósuli és horgásztábor lesz. A Meseházban festészettel, ízleléssel és híres, különleges emberekkel ismerkedhetnek a gyerekek, a Munkácsy Emlékházban pedig kreatív művészeti alkotótábort és kifestőtábort szerveznek az érdeklődőknek – olvasható a Csabagyöngye internetes oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában