Fiatal gólyapár

2019.06.04. 18:36

Megérkezett Gerendásra az első gólyapár

Hosszú évtizedek után tértek vissza a gólyák a faluba, a helyiek összefogtak a maradásuk érdekében.

B. O.

Fiatal gólyapár költözött Gerendásra nemrég. Hosszú évtizedek óta ezek az első „babahozó” madarak a faluban, így a helyiek nagy érdeklődéssel figyelték fészekrakásukat. A gólyák azonban tapasztalatlanságuk miatt nem jól haladtak a munkálatokkal, sőt úgy tűnt, a kinézett villanyoszlopon veszélyben vannak. A településen ezért elkezdtek aggódni az ifjú párért, és Lengyel Zsolt polgármester segítségét kérték.

A településvezető elmondta, az Ady Endre utcában álló egyik villanyoszlopot nézték ki a madarak. A fészekrakás nem haladt túl jól, és mivel hosszú évtizedek óta ez az első gólyapár a faluban, úgy gondolták, hogy segítséget kérnek, hátha sikerülne elérni, hogy a madarak Gerendáson maradjanak. A helyzetről egyeztetett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságával, az áramszolgáltatóval, majd úgy döntöttek, hogy együttes erővel fészket építenek az ifjú párnak.

Ezt követően hétfőn délután a szakemberek a tettek mezejére léptek: közel egyórás munkával elhelyeztek egy villanyoszlopot az utcában az egyik ott lakó előkertjében, majd felszereltek rá egy mesterséges, biztonságos gólyafészket.

Forgách Balázs a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi tájegységvezetője elmondta, fiatal, tapasztalatlan gólyákról van szó, idén tavasszal érkeztek vissza Afrikából, és most lettek ivarérettek, ezért megkezdték a fészekrakást. Úgy fogalmazott, ezeknél a fiatal madaraknál még nem lehet tudni, hogy elfogadják-e a fészket, de még az sem biztos, hogy a településen maradnak.

– Adtunk nekik egy esélyt, és bízunk benne, hogy Gerendáson is lesz egy gólyapár. Az egész művelet célja, hogy a településen kóborló madarak egy biztos fészkelőhelyre találjanak. A faluban 1989 óta, amióta a gólyaállomány felmérésével foglalkozom, nem volt gólyapár, ez egy lehetőség, hogy talán megtelepszik itt a madár. Mivel fiatal gólyákról van szó, ezért elég sok mindenben bizonytalanok, én ötven százalékra teszem az esélyét, hogy a madarak megtelepülnek Gerendáson – foglalta össze meglátását Forgách Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában