Békés megye

2019.06.13. 19:50

Támadnak a szúnyogok, folyamatos a védekezés

A múlt héten harminc Békés megyei településen, 19 ezer hektáron végzett szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem. Pénteken több településen folytatódik a védekezés.

Papp Gábor

Budapest, 2009. július 21. Tóth László vezetõ fõtanácsos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közegészségügyi-járványügyi felügyelõje, egészségügyi gázmester ellenõrzi a szúnyogirtó berendezést a XII. kerületi Hegyvidéki Gyermek- és Ifjúsági Táborban 2009. július 20-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

A védekezés három különböző módon történik – tájékoztatta hírportálunkat Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium olyan méreganyagot termel, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

A kémiai szúnyoggyérítés során egy deltametrin hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi vagy légi úton. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig lebomlik. Az irtószert az esti órákban juttatják ki járműről vagy repülőről. Az irtószer a méhekre veszélyes lehet, ezért gyérítés előtt a szakemberek tájékoztatják a méhészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani. A kémiai védekezés kizárólag a települések belterületén zajlik.

Illusztráció: MTI

A megyében is elsőként a biológiai módszerrel vették fel a harcot a rovarokkal: akkor a Körösök mentén 1230 hektáron gyérítettek ilyen módon még áprilisban, illetve májusban.

Ezt követte múlt héten a már említett, harminc települést érintő kémiai védekezés: az irtószert 14 ezer hektáron repülőről, ötezer hektáron autóról juttatták ki. Irtószeres permetezés, ahogy említettük, belterületen zajlik, hogy ne kelljen rovarpusztulástól tartani. A kijuttatott mennyiség csak az érzékenyebb rovarokat, a szúnyogokat, a muslicákat és repülő levéltetveket pusztítja el.

Azt, hogy mely területekre terjed ki a központi szúnyoggyérítés, szakértői vizsgálatok határozzák meg. Ezek a szakemberek entomológusok, vagyis rovartannal foglalkozó szakértők. A helyismerettel rendelkező entomológus szakemberek ismerik a szúnyogok tenyészőhelyeit és a kifejlett egyedek előfordulási helyeit. Ezeken a pontokon mérik rendszeresen a csípésszámot, továbbá a vízben fejlődő szúnyoglárvák számát.

Az adatokat kiegészítik az elmúlt évek ár- és belvízi védekezése során szerzett információkkal, valamint az állampolgárok által az önkormányzatoknál jelzett bejelentésekkel és a bejelentések alapján végzett szakértői vizsgálatokkal. A gyérítés helyszíne tehát nincs előre meghatározva, folyamatosan elemezik a helyzetet. Nagyjából egy-másfél hétre lehet előre látni, hiszen éppen az említett körülmények miatt nem kötnek le hosszabb távra időpontokat. A gyérítést pedig minden esetben ellenőrzik, amennyiben nem volt elég hatékony az akció, megismétlik a védekezést.

Az időjárás, az elmúlt hetek szinte folyamatos esőzései, majd a beköszöntött nagy meleg következtében olyan tenyésző helyek jöttek létre, ahol a szúnyogoknak nincsenek természetesen ellenségeik. A lárvák fejlődése felgyorsult, éppen ezért több helyen is nagyobb szúnyogártalom jelentkezett, illetve még jelentkezhet.

Illusztráció: MTI

Fontos tudni, hogy önmagában a központi gyérítés nem old meg minden problémát. Egyetlen vödör vízben ezerszámra képesek kifejlődni a rovarok. Hasonló a helyzet kaspók, hordók, gumiabroncsok esetében. A szakemberek javasolják, hogy ha nincs szükség a vízre, öntsék ki azt. Ha szükség van rá, takarják le. Mindez azért is rendkívül fontos, mert a szúnyogok nagy hányada magántelkeken fejlődik ki, ahová természetesen nem érhet el a korábban említett biológiai gyérítés.

A múlt heti, nagy területet érintő gyérítés ellenére Békés megyében rengeteg a szúnyog. A védekezés pontos eredményei nem ismertek, de annak függvényében folytatódhat a központi, katasztrófavédelem által koordinált gyérítés.

Hírportálunkhoz is sok visszajelzés érkezett, többen elmondták, hogy gyerekeik testének különböző részein duzzanatok jelentkeztek a csípések következtében.

Illusztráció: MW

A központi gyérítés mellett az önkormányzatok is léphetnek, és ezt meg is teszik. A teljesség igénye nélkül Gyulán pénteken újabb kémiai gyérítés zajlik.

Békéscsabán vasárnap a legkorábbi időpont, amikor sor kerülhet a légi és földi szúnyoggyérítési feladatok ellátására. Előtte azonban időben, gyorsan meg kell történnie minden méhész kiértesítésének, amit az önkormányzat munkatársai végeznek – tette közzé közösségi oldalán Szarvas Péter polgármester.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere a Facebookon adott tájékoztatást arról, hogy hétvégén az önkormányzat által elrendelt kémiai védekezés zajlik majd a városban. Légi és földi beavatkozás egyaránt lesz.

Köröstarcsán pénteken földi, jövő csütörtökön légi gyérítés lesz – ezt Lipcsei Zoltán jelentette be Facebook-oldalán.

Izsó Gábor, Békés polgármestere elmondta, folyamatosan figyelnek a helyzetre, és csütörtökön megrendelték önkormányzati forrásokból az újabb gyérítést, szombaton várható a védekezés.

Békéscsabán vasárnap irthatják a szúnyogokat

A békéscsabaiak érdekében most egyedi és különleges intézkedésre van szükség – nyilatkozta a szúnyoghelyzettel, szúnyogirtással kapcsolatban Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, emlékeztetve, hogy a szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem irányítja, koordinálja.

Elmondta, az önkormányzat is rendelt szúnyogirtást, a tárgyalások, egyeztetések alapján legkorábban június 16-án, vasárnap végezheti ezt el a különleges helyzetben elért vállalkozó. Kiemelte, előtte az önkormányzat munkatársainak időben, gyorsan értesíteniük kell a méhészeket.

Duzzanatokra panaszkodnak

A Békés Megyei Kormányhivatal kérdésünkre megerősítette, az elmúlt hónap rendkívül csapadékos időjárása nagymértékben kedvezett a szúnyogok elszaporodásának, azonban jelenlétük speciális egészségügyi problémát eddig nem okozott. Orvoshoz olyan esetekben kell fordulni, amikor a gyógyszertári forgalomban kapható, a duzzanatok kezelésére szolgáló gélek, kenőcsök kevésbé hatásosak, illetve a felülfertőződés megelőzése érdekében, ha például a gyermek a csípést elvakarja.

Dr. Pálmai Tamás békési háziorvos megkeresésünkre hozzátette, a duzzanatok kialakulásának jó néhány oka van. Többféle szúnyog jelenhetett meg az elmúlt időszakban, az újabb allergénekhez a szervezet még nem szokott hozzá, illetve a szúnyogok is többfelé járnak, több vegyszerrel találkozhatnak. A duzzanatot periodikus, tehát nem folyamatos jegeléssel, illetve hideg vizes borogatással lehet enyhíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában