oktatás

2019.06.10. 17:11

Díjazták a gyomaendrődi pedagógiai modellt

A gyomaendrődi iskolában bevezetett sikeres program egy országos kiadványba is bekerült.

Balázs Anett

A megyében egyedüliként részesült elismerésben a gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola a Mozgáskotta elnevezésű módszer alkalmazásáért. A Gyulai Tankerületi Központhoz tartozó intézmény jó gyakorlata is egyike azon egészségmegőrző programoknak, melyeket kiválasztott újonnan megjelenő kiadványába a „21 Nő az Egészségügyért” Alapítvány, valamint a Klebelsberg Központ.

Az említett kötet olyan hazai általános és középiskolákban zajló egészségfejlesztő munkát, illetve egészségmegőrző projektet gyűjtött össze, melyek mások számára is előremutatóak lehetnek, és a gyermekek egészséges életmódra neveléséhez elengedhetetlenek.

A megyei iskola nevelői még 2009-ben találkoztak Magyar Gáborral, valamint az általa kifejlesztett komplex személyiségfejlesztő programmal.

Fotó: Lehoczky Péter

– Ekkor adott helyet először intézményünk annak a módszertani tovább­képzésnek, amelyen nemcsak az iskola pedagógusai, hanem a város társintézményeinek óvónői és pedagógusai is részt vehettek – tudtuk meg Ágostonné Farkas Máriától, az intézmény vezetőjétől.

Kifejtette, a kisgyermekkor sajátosságaihoz alkalmazkodó, hatékony mozgásfejlesztő eszköz játékos módon erősíti a testi és értelmi képességeket. A módszer lényege, hogy a gyerekek tanulási képességeiket a mozgáson keresztül, így a vizuális szimbólumok bevonásával fejlesztik.

A kiadványban szereplő elkötelezett pedagógusok munkáját oklevéllel díjazták. Ágostonné Farkas Mária intézményvezető Kertész Évától, az alapítvány ügyvezetőjétől és Hajnal Gabriellától, a Klebelsberg Központ elnökétől vehette át az elismerést a közelmúltban a Budapesten megrendezett ünnepségen.

A tankerületi központ jó gyakorlat sorozata 2018-as év eleji indulása óta már négy, helyi iskolában működtetett programot karolt fel és tett ismertebbé intézményrendszerében. A Mozgáskottát immár több tankerületi iskola is átvette, a most megjelent pedagógiai kiadvány pedig az ország minden iskolájával megismerteti a Gyomaendrődön sikerrel alkalmazott programot – adta hírül az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában