galériával, videóval

2019.05.05. 06:55

Több ezren ünnepelték a magyar puszták legnagyobb futómadarát a túzokfesztiválon

Ezreket vonzott szombaton a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) által szervezett IV. Túzokfesztivál. A dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban egész nap izgalmas programok és finom ételek várták a vendégeket, ahol a Túzok Vándorkupa idei nyerteseit is kihirdették. A serleget ezúttal a dévaványai Ferencz Lilla vihette magával.

B. A.

A rendezvény célja, hogy a KMNPI szakemberei megismertessék az adott táj természeti értékeit, s egyúttal bemutassák annak természetvédelmi tevékenységét, valamint felhívják a figyelmet a fokozattan védett túzokra. Dr. Tirják László a KMNPI igazgatója elmondta, a veszélyeztetett faj védelme érdekében mintegy 400 hektár szántót gyepesítettek vissza és több madáron műholdas jeladót helyeztek el, így többek között azt is tudják, hogy az egyik tojó a fesztivál helyszínétől mintegy 2 kilométerre volt a szombati nap reggelén.

Fotók: Kiss Zoltán

A korán kelők már a hajnali órákban szakvezetéses túzoklesre indulhattak. Aki erről lemaradt, később ellátogathatott a Túzokvédelmi Állomásra, ahol a nemzeti park munkatársa részletesen bemutatta a mentett tojások keltetésének és a fiókák nevelésének folyamatát egészen a visszavadításig.

Emellett szakvezetéses botanikai és madármegfigyelő túrák során a látogatók tanulmányozhatták a térség növény- és madárvilágát. Kiegészítő programként pedig ragadozómadár-védelmi, valamint íjász-, lovas- és solymászbemutatók voltak.

A látogatóközpont melletti karámokban magyar szürkemarhákat, bivalyokat, az ólakban mangalicákat, nyulakat kaphattak lencsevégre a látogatók. A gyerekek körében népszerűnek bizonyult az állatsimogató is, ahol a kicsik frissen tépett fűvel kínálták a bárányokat és kecskéket.

A finomságokról többek között a dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesületének tagjai gondoskodtak, akik megállás nélkül sütötték a házi szilvalekvárral töltött kifliket és a cirokszárra tekert, diós kürtőskalácsokat.

A természetvédelmi nyílt napról nem hiányozhatott a kézműves termékek vására, melynek során a résztvevők megkóstolhatták és meg is vásárolhatták a helyi termelők különlegességeit, valamint a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott termékeket. Egyebek mellett finom mézeket, sajtokat, lekvárokat, szörpöket sőt még a túzoksört is megízlelhették az ínyencek.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ez évben három alkalommal szervez természetvédelmi nyílt napot. A dévaványai túzokfesztivált követően, május 18-án Biharugrára, a Bihari Táj Napjára, szeptember 21-én pedig Kardoskútra, a Fehértó Napjára várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában