2019.04.27. 19:48
Sajt- és élménydömping várja a látogatókat a gyomaendrődi fesztiválon
Határon túlról és belföldről is számos sajtkészítő sereglett a városba, hogy legkülönfélébb portékáikkal kényeztessék a XXI. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál vendégeit.
A szemerkélő eső ellenére szép számmal akadnak az érdeklődők, akik közül többen erre az alkalomra tartogatták a „sajtos” nagybevásárlást, és bevallásuk szerint ilyenkor nem kevesebb mint 10 kilogramm sajttal megpakolva térnek haza. Van is miből válogatni, hiszen a juh mellett tehén-, kecske- és a helyi Bethlen iskola tangazdaságának köszönhetően, bivalytejből készült sajtokat is lehet kóstolni.
A szomszédos Mezőtúrról érkező család úgy véli, igazi juhsajtokat csak itt érdemes vásárolni, egy helybéli férfi pedig a kecskesajtra esküszik.
Bebizonyosodott, hogy a készítők ma már nem szimplán az illat- és a ízélményekre utaznak. Így például az Izsákról érkezett Alföldi Garabonciás gurigái különösen szemet gyönyörködtetően sorakoztak a pulton. A zöld, piros, és fehér, valamint ezek mixéből álló kínálat mellett nem lehet csak úgy elsétálni. Kovács Barbara sajtárus elárulta, hogy mindezekért a zöld és piros pesztó, a chili valamint a cékla felelős, amelyek jellegzetes ízt is kölcsönöznek az elsősorban kecsketejből készült termékeknek.
Gyomaendrőd, mint sajtfőváros (Április 27.)
A sajtok mellett rendkívül népszerűnek bizonyultak a túrórudira hajazó csokis túrógolyók, amelyeket a magyardombegyházi sajtfaluban gyúrtak.
– Valódi túróból készül és a boltinál sokkal ízletesebb, mivel nincs benne tartósítószer – súgta meg a pult mögül Zámbori Éva.
Hozzátette, a finomság nem véletlenül lett aranyérmes az egyik túrófesztiválon.
A szombat délelőtti hivatalos megnyitón, dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ igazgatója úgy fogalmazott, a több mint két évtizedes gyomaendrődi sajt- és túrófesztivál a rendezvény idejére a minőségi tejtermékek előállításának fővárosává válik, és egyben egy olyan kirakatot képez, amely megmutatja, merre kell indulnia a tejágazatnak ahhoz, hogy a tejtermékek előállításában fenntartható és versenyképes maradjon.
Toldi Balázs polgármester úgy vélekedett, a Békés megyei fesztiválokat ma már nem lehet elképzelni a gyomaendrődi rendezvény nélkül, amely nem csupán a szórakozásról szól, hiszen számos szakmai programot szerveztek annak érdekében, hogy megismerjék a környező sajt- és túrókészítőket, valamint borászokat.
Sajtfesztivál Gyomaendrődön (Április 27.)
Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke elmondta, a fesztivál nem csak tejtermékekről és az agráriumról szól, hanem a város népszerűsítéséről is. Hozzátette, gyomaendrődiként úgy érzi, az itt lakók büszkék lehetnek a város adottságaira, értékeire.
A gasztronómiai élményközponttá alakult városban a kóstolás mellett, sajtmester vezényletével, a készítés rejtelmeibe is beleláthatnak az érdeklődők. Továbbá idén is meghirdették a sajtos- és túrós ételek főzőversenyét, valamint torta- és süteménysütő versenyre ugyancsak be lehetett nevezni.
A fesztivál vasárnap este az Ismerős Arcok zenekar élő koncertjével zárul.
Sajtút konferenciát tartottak
A fesztivál kísérő rendezvényeként a Magyar Sajtkészítők Egyesülete első ízben rendezett Sajtút konferenciát, melynek központi témája a turizmus és a sajt kapcsolata, a tematikus utakban rejlő lehetőségek és a sajt, mint helyi termék beillesztése a turisztikai kínálatba.
Kovács László, az egyesület elnöke szót ejtett a magyarországi borutakhoz hasonlatos magyar sajtúthálózat kiépítésről is. Céljuk, hogy minél több sajtútállomást hozzanak létre az ország különböző pontjain. Egyúttal és szintén első alkalommal az egyesület nevében Kovács László, a magyar sajtúthálózat csatlakozásának emlékére oklevelet adott át Davidovics Lászlónak, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatójának.