galériával

2019.04.26. 18:13

Megnyitották az Albert Flórián-emlékkiállítást Békéscsabán

Albert Flórián 1967-ben nyert Aranylabdája pénteken Békéscsabára érkezett, és az egykori kiváló labdarúgó egyéb ereklyéivel együtt május 12-éig megtekinthető a Csabagyöngye Panoráma termében.

Verasztó Lajos

A Csabagyöngye Agóra termében rendezett kiállítás megnyitón Szigeti Csaba, a békéscsabai polgármesteri hivatal sport csoportvezetője köszöntötte a megjelenteket, és röviden ismertette Albert Flórián életútját, majd az Aranylabdás világsztár legszebb góljaiból összeállított videót tekinthették meg az érdeklődők.

Bíró Csaba, Békéscsaba képviselőtestülete szakbizottsági elnöke köszöntöjében arról beszélt, hogy 2019 legsportosabb tárlata az Albert Flórián emlékkiállítás, amelyet azért hoztak Békéscsabára, hogy a labdarúgó akadémián, és az Előrében futballozó fiatalok egy igazi példaképet lássanak, aki a legmagasabb szintre jutott, és egyedüli magyarként elnyerte az Aranylabdát.

Fotók: Lehoczky Péter

Ezt követően Albert Flórián egykori csapattársai, és a Ferencváros korábbi csillagai, Rákosi Gyula, Szokolai László, Dzurják József és Bánki József emlékeztek videó üzenetekben a hetvenötszörös válogatott labdarúgóra.

Sipos Jenő, az Albert Flórián Sportalapítvány kuratóriumi tagja, az MLSZ szóvívője visszaemlékezésében, az egykori kiváló labdarúgóról, az emberről, a barátról beszélt. – Albert Flóriánt a hűség jellemezte, hűség a hazához, a Fradihoz, és a családhoz. A mi feladatunk az Aranylabdás labdarúgó emlékének megőrzése, életútjának bemutatása a mai fiatalok számára.

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Albert Flórián a Fradi család tagja volt, aki mindvégig a Ferencvárosban futballozott, majd edzőként, és sportvezetőként szolgálta szeretet klubját. Tizenöt éven át volt a magyar válogatott tagja. Egy Békéscsabával kapcsolatos emlékre is kitért a vezérigazgató. – A Ferencváros az ezredik mérkőzését 1977-ben a Békéscsabai Előrével játszotta, és ezen a találkozón Albert Flórián és a tíz éves fia végezte el a kezdőrúgást. A lila-fehérek edzője Mészöly Kálmán, volt, és a teremben tartózkodó Pásztor József is játszott a csabaiaknál.

A folytatásban a zene és a foci elválaszthatatlan – címmel a Békéscsabai Színitanház diákjai, Király Alexandra és Puskás Dániel adták elő műsorukat.

A kiállítást Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.

– Amikor a fiam tizenéves volt többször jártunk az Üllői úti stadionban, ahol egy rövid időre bementünk a gyepre, és passzolgattunk. A fővárosi kirándulások alkalmával rendre a Fradi étteremben ebédeltünk, ahol találkoztunk Albert Flóriánnal, és egyszer-kétszer beszélgettünk is a Császárral. Három évvel ezelőtt vetődött fel a kiállítás ötlete, akkor Kmetykó András Tanár Úr javasolta, hogy próbáljuk meg elhozni Békéscsabára az Albert-emlékkiállítást és ezzel együtt az Aranylabdát. Az ötletből mára valóság lett. Albert Flórián egyébként többször járt Békéscsabán, 1968-ban a VTSK elleni barátságos mérkőzésen, hatezer néző előtt 8–0-ra győzött a Fradi, a találkozón Albert négy gólt szerzett.

A képviselő azzal zárta megnyitóját, hogy Albert Flóriánt példaként kell állítani a mai fiatalok elé.

A megnyitón az Albert Flórián Emlékkiállítást az Aranylabdás világklasszis lánya, Albert Magdolna mutatta be. Megköszönte Békéscsaba városának, és az Albert Flórián Sportalapítvány munkatársainak segítségét, amit a tárlat létrehozásáért tettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában