Anyákat támogatnak

2019.04.22. 11:16

Krízishelyzetben lévő, várandós nőknek segítenek Mezőberényben

Megyei hatáskörrel működő krízisközpontot alakítanak ki válsághelyzetben lévő, várandós kismamamák számára Mezőberényben. A projekt legfontosabb célja, hogy az anyukák lelki és anyagi, utóbbi tekintetben elsősorban természetbeni támogatást kapjanak, hogy gyermeküket saját családban nevelhessék.

Papp Gábor

– Sajnos előfordul, hogy várandós kismamák anyagi, kapcsolati, esetlegesen mentális problémák miatt nehéz helyzetbe kerülnek. Ezekben a szituációkban szeretnénk melléjük állni, segíteni a talpra állásukat és azt, hogy vállalják gyermekük megszületését – összegezte a kezdeményezés legfőbb célját Süveges Szabolcs, a Tízváros Alapítvány elnöke.

A szervezet a HISZ-szel és a Várva Várt Alapítvánnyal közösen indította el a programot. Mint elmondta, két évvel ezelőtt kezdtek el közösen dolgozni a Várva Várt Alapítvánnyal, és ennek a munkának az egyik első közös gyümölcse a közelmúltban elindult krízisközpont.

Gyakran van szükségük segítségre /Illusztráció: Shutterstock/

Az előzményekkel kapcsolatban Süveges Szabolcs kiemelte, korábban is érkeztek hozzájuk megkeresések, jó néhány alkalommal támogattak már nehéz helyzetbe került várandós anyukákat. A változás abban áll, hogy ezeket a kereteket egy pályázati program részeként intézményesítették.

Az alapítvány elnöke kifejtette, a leggyakrabban anyagi, illetve lakhatási gondok okoznak problémákat, de nem egyszer megtörtént már, hogy az apuka „eltűnik”, így a kismama párkapcsolati tekintetben egyedül marad. Az alapítvány korábban tett már rendbe lakásokat, festett ki házat, de pelenkával vagy éppen babakocsival is segítette az anyukákat.

Maga a krízisközpont Mezőberényben működik, de az egész megyében segítenek a két alapítvány és a HISZ önkéntesei. Emellett egy ingyenes telefonvonalat is működtetnek, amelyen bárki kérhet segítséget.

Süveges Szabolcs felvetésünkre megerősítette, hogy ezekben a hónapokban tizenhét megyében rakják le hasonló krízisközpontok alapjait.

– Mindent megteszünk, hogy a kisbabák világra jöhessenek és a lehető legjobb körülmények között élhessenek – húzta alá Süveges Szabolcs.

Nélkülük nem lett volna kiságy

Az alapítvány több édesanyának segített már az elmúlt időszakban. Egyiküknek éppen januárban született meg a harmadik gyermeke.

– Sajnos éppen válunk a férjemmel, ami – nem titok – anyagilag nehéz helyzetbe sodort minket, hiszen egyedül nevelem a gyerekeket – mesélte az anyuka. – Az alapítvánnyal már korábban kapcsolatban álltam, és azonnal segítettek.

Megtudtuk, rengeteget beszélgettek is vele.

– Egy ilyen helyzet lelkileg megviseli, megterheli az embert. Nekik köszönhetően megerősödtem, de például tőlük kaptam egy szépen felújított gyerekágyat és babakocsit is. Nélkülük aligha tudtam volna ezeket a dolgokat megvásárolni. Kezdetben pelenkát is kaptam tőlük. Szerencsére mára olyan helyzetben vagyok, hogy magam is meg tudom vásárolni a pelust. Viszont most is nagyon figyelnek ránk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában