európai parlamenti választások

2019.04.02. 17:25

Kampányt indítottak a magasabb választási részvételért

Békéscsabán, a főiskolán tartott kedden sajtótájékoztatót az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának sajtóattaséja a májusi választásokkal kapcsolatban.

Licska Balázs

Pártpolitikától független, tájékoztató kampányt indított az Európai Parlament (EP) annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt a közelgő európai parlamenti választásokon – ismertette a kedden Békéscsabán, a főiskolán tartott sajtótájékoztatón az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának sajtóattaséja.

Pálfy Katalin kiemelte: az EP az Európai Bizottság és a tagállamok mellett jogalkotó szerv, a döntései közvetlenül kihatnak a választópolgárok életére. Sőt, az EP dönt az Európai Bizottság elnökéről is, annak összetételét szintén lehet ilyen módon közvetetten befolyásolni.

Pálfy Katalin sajtóattasé beszélt a közelgő EP-választásról

Mindenki figyelmébe ajánlotta https://www.szavaznifogok.eu oldalt, és arra buzdított mindenkit, hogy a voksolási lehetőséget népszerűsítse ismerősei körében, akár a közösségi portálokon.

Elmondta, hogy az Európai Unió tagállamaiban a választás május 23. és 26. között lesz, Magyarországon május 26-án, vasárnap. Öt éve, 2014-ben az európai parlamenti voksoláson az Európai Unió átlagát tekintve a választásra jogosultak 42 százaléka járult az urnák elé, Magyarországon ez az arány 28 százalék volt. Bár az Európai Unió támogatottsága egyre emelkedik, a választásokon való részvétel 1979 óta folyamatosan csökken.

Fotók: Kiss Zoltán

Pálfy Katalin megosztotta, hogy május 15-én lesz a csúcsjelölti vita – amit vélhetően a tévék élőben sugároznak –, és a május végi voksolás után július elején az alakuló ülés. Az EP-be több mint 700 képviselő jut be, Magyarországról 21-en szereznek mandátumot.

Beszélt arról, hogy https://www.europai-valasztasok.eu oldalon minden szükséges információ fellelhető arról, hogy milyen feltételek mellett lehet szavazni, mi a teendő akkor, ha valaki pont külföldön tartózkodik vagy akkor, ha már huzamosabb ideje külföldön él.

Ismertette, hogy a felmérések szerint az Európai Unióban a választásra jogosultak 31 százaléka mondta azt, hogy biztosan, illetve 18 százaléka mondta azt, hogy vélhetően részt vesz a voksoláson. Magyarországon 28 százalék és 24 százalék volt ez az arány.

Kérdés volt az is, hogy mennyire vannak tisztában azzal, hogy május végén európai parlamenti választás lesz: amíg az Európai Unióban 41 százalék, addig Magyarországon a válaszadók 75 százaléka tudott róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában