Időjárás

2019.04.27. 07:32

Harminc éve is porvihar tombolt

A hét elején beszámoltunk a saras esőről, azonban nemcsak manapság vannak extrém időjárási jelenségek. Cikkünkben egy harminc évvel ezelőtti esetet idézünk fel.

Papp Gábor

Ritka időjárási jelenséget észleltek bő harminc évvel ezelőtt, 1989. február 26-án az Alföld nagy részén: Bács-Kiskun, Békés, Szolnok, Csongrád, Hajdú-Bihar és Heves megyében sűrű porfelhő takarta el az eget. Ha nem is hasonló mértékben és módon, de három évtizeddel később, ezen a héten ismét megérkezett a porvihar térségünkbe, ami elsősorban az autók és ingatlanok ablakain hagyott nyomokat maga után.

Illusztráció: Shutterstock

A Békés Megyei Népújság április 27-ei, hétfői lapszáma arról írt annak idején, hogy már a megelőző szombaton sok bosszúságot okozott a megye településein és közútjain az erős szél, amely vasárnap tovább fokozódott, és több helyen fákat is kitört. A békéscsabai MÁV-rakodó pályaudvar egyik őrhelyén például leszakította a vihar a bádogtetőt, és ledöntötte a kéményt. A szél esőt is hozott, s a megyei tűzoltó-parancsnokság tájékoztatása szerint ez utóbbi megkönynyítette néhány avartűz eloltását.

A KÖJÁL megyei igazgatója arról tájékoztatott, hogy a porban levő anyagok csak hosszabb időtartam alatt károsítják az egészséget. Ezzel kapcsolatban semmilyen bejelentést nem kaptak. A hétvége időjárása azonban összességében kétségkívül rossz hatással volt az emberek közérzetére.

Az MTI húsz évvel a jelenség után arról írt, hogy sokakban élt annak a bizonyos vasárnapnak az emléke, amikor helyenként az éjszakaihoz hasonló sötétség borult a tájra. Az emberek nem mertek kimenni a lakásból.

A Központi Meteorológiai Intézet munkatársa akkor így nyilatkozott: „Ilyen nagy kiterjedésű porfelhő emberöltőként egyszer vagy kétszer észlelhető hazánkban. A jelenlegi azért keletkezett, mert Európa nyugati partjai felett rendkívül mély ciklon alakult ki, és emiatt napok óta viharos szél fújt országunk nagy részén.” Az Alföld nagy területén időről időre megerősödő, olykor óránkénti 80-100 kilométer sebességű szél felemelte a port a talajról, amelyre hosszú idő óta nem hullott csapadék, és nagy távolságra, még Észak-Magyarországra is elvitte.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában