Diákmunka

2019.04.15. 11:30

Ezerötszáz forintos bruttó bért is kaphat egy diák óránként

Hamarosan megkezdődik a szezon a diákok munkaerőpiacán. Békés megyében a tanulók az egyszerű, könnyen megtanulható feladatokért bruttó 857-950 forintot vihetnek haza óránként, a komplexebb tudást megkövetelők esetében pedig bruttó 950-1500 forintra számíthatnak. Az álláskeresőket főként ügyfélszolgálati, adminisztratív jellegű és könnyű fizikai munkákra, valamint nyaranta mezőgazdasági területen is alkalmazzák.

Nagy-Laczkó Viktória

Di‡kmunk‡s - illusztr‡ci—

– Már csak néhány hónap és itt a nyári szünet, ezért a tanulóknak mindenképp érdemes feltérképezniük a diákmunka-lehetőségeket, átgondolni, milyen feladatokat vállalnának szívesen – figyelmeztet a közelgő lehetőségekre a megyénkben is jelen lévő Mind-Diák Szövetkezet divízióvezetője, Flachné Lucz Márta. Arra is kitért, a szövetkezet nem vezet várólistát az egyes munkákra, mivel nem lehet tudni előre pontosan, hogy milyen segítségre lesz szüksége a partnercégeinek.

Megyénkben is változatos a diákmunkák köre /Illusztráció: MW/

A Mind-Diák tapasztalatai szerint a középiskolás tanulók a tanév végén, vagyis június környékén kezdenek el munkát keresni. A felsőfokú tanulmányokat folytatók pedig többségében a vizsgaidőszak elején veszik fel jobban a kapcsolatot a közvetítővel, hiszen abban az időszakban már több szabadidővel rendelkeznek.

Persze néhány esetben előfordul, hogy a lelkes diák már április-május környékén érdeklődik a nyári lehetőségek iránt. A keresgélés időpontjától függetlenül érdemes észben tartani, sok álláshirdetésnél elvárás a fényképes önéletrajz megléte, ezért ajánlott azzal is készülni.

A szövetkezet segítségével a keleti régióban havonta körülbelül 700-800 diák talál munkát. A legerősebb periódust egyértelműen a nyári hónapok jelentik, valamint a november és a december. A tanulók között vannak – főként passzív féléven lévők –, akik havonta 160 órát vállalnak, de olyanok is, akik elfoglaltságuk miatt havi 20-25-öt.

A tanulók, ahogyan egész évben, úgy nyáron is válogathatnak az ügyfélszolgálati, adminisztratív jellegű és könnyű fizikai feladatok között, valamint ilyenkor kiegészülnek még mezőgazdasági munkákkal is. Túljelentkezés év közben csak a legnépszerűbb, adminisztratív területen jellemző, de a nyári időszakban szinte mindegyiken előfordul.

Leggyorsabban a nagyobb órabért fizető lehetőségekre érkeznek be a jelentkezések, de a bruttó 857 forintos órabérrel hirdetettekre is vannak érdeklődők. A középiskolások kevesebb munkalehetőség közül választhatnak, ugyanis a legtöbb helyen elvárás a betöltött 18. életév.

Ahol nincs szükség szakmai ismeretre, korábbi tapasztalatra, és egyszerű, könnyen megtanulható feladatokat adnak ki a diákok részére, ott jellemzően bruttó 857-950 forint/óra között mozognak a bérezések. Ahol növekszik a felelősség, komplexebb tudással kell rendelkezniük vagy oktatás keretein belül szakmai anyagot kell elsajátítani a tanulóknak a munkavégzéshez, ott bruttó 950-1500 forint között mozog az átlagos órabér.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet szenior projektvezetője, Békési Mónika valamivel korábbra, májusra teszi a tanulók munkakeresési kedvének felélénkülését. Véleménye szerint éppen ezért az a hónap a legideálisabb az álláskeresésre. A szövetkezetnél lehetőség van a feliratkozásra, amit már ilyenkor meg is tehetnek a diákok. A javaslata szerint érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert később nagyobb a dömping.

Elárulta azt is, a munkakeresési igények között nincs nagy különbség, de a főiskolások, egyetemisták általában komolyabb kihívást keresnek nyárra, viszont akadnak köztük olyanok is, akik elvállalják a mezőgazdasági munkát is. Összességében sokan keresik az árufeltöltői, pénztáros, áruházi kisegítő, nyáron pedig a mezőgazdasági lehetőségeket. Közkedveltek ezenfelül a strandon végezhető munkák, így ezen a területen a legnagyobb a túljelentkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában