Békéscsaba

2019.04.13. 15:18

Csabait kaptak a kisgyermekek a családi napon

Családi napot tartottak a kolbász jegyében a megyeszékhelyen. Az ízletes csabai mellett a gyerekeké volt a főszerep: közel félezer iskolást vártak a szervezők. A kicsik nemcsak saját kolbászt, de süteményt is süthettek, és egész nap szórakoztató programok várták őket.

Busi Ottó

Családi napot szerveztek a Csabai Rendezvénypajtába, szombaton. Az esemény apropóját a Csabai Kolbászklub által meghirdetett, „Minden gyermeknek legyen saját csabai kolbásza” elnevezésű programsorozata adta. Ezen összesen félezer gyermek vett részt, több mint húsz foglalkozás alkalmával, és sajátította el a csabai kolbász készítésének tudományát.

Fotók: Imre György

Mint megtudtuk, a Csabai Kolbászklub a kicsik által elsajátított technika, és receptúra alapján készített el ötszáz szál kolbászt a programban részt vevő gyermekek számára. A kolbászok átadására pedig szombaton, a rendezvényen került sor.

Közben egész napos szórakoztató programokkal készültek a szervezők, de volt kolbászgyúrás és töltés is, ennek eredményét pedig meg is lehetett kóstolni: a friss, sült kolbászkák illatozva sercegtek, ezeket aztán folyamatosan kínálták a megjelenteknek.

A kicsik sem unatkoztak, őket ugrálóvár, élő csocsó, mászófal, és a honvédség közreműködésével játékos katonai testnevelés, és airsoft lövészet foglalhatta le.

Mindezek mellett interaktív kézműves sütemények sütésében is részt vehettek az érdeklődők, itt a kicsik és a nagyok is egyaránt kisüthették saját sütijüket. A kolbászklub tagjai folyamatosan gyúrták a tésztát, melyet aztán a jelentkezők különböző formára alakíthattak, majd a felkínált töltelékekkel – köztük természetesen kolbásszal is – megrakhatták, a sütő mellett álló klubtagok pedig mindenki „kreálmányát” kisütötték.

E mellett kézműves árusok kóstoltatták termékeiket: többek közt zöldméz, sajtok és teljes kiőrlésű péksütemények sorakoztak a rendezvénypajtában felhúzott standokon.

Tucatnyi iskola

Gaál Csaba, a Csabai Kolbászklub Egyesület elnökségi tagja lapunk kérdésére elmondta, a programsorozat nyitott, bárki jelentkezhet, nemcsak békéscsabai, de más iskolák fiataljai is nevezhetnek. Mint elárulta, idén úttörőként a közel tucatnyi békéscsabai iskola mellett a köröstarcsai fiatalok vettek részt a kolbászklub által meghirdetett kezdeményezésben.

– Nem számítottunk rá, de örömmel töltött el, hogy Békéscsabán túlról is jelentkeztek. Maguk a köröstarcsai gyerekek kerestek meg minket, hogy szeretnének részt venni az alkalmon, mi pedig nagy örömmel fogadtuk őket is. Reméljük, hogy jövőre tovább tudjuk folytatni a sorozatot, rajtunk pedig nem múlik, hogy Békéscsabán kívülről is jelentkezzenek, és mások is megismerhessék a csabai kolbászkészítés hagyományait – biztatta a kezdeményezésben való részvételre a megyei, és megyén kívüli fiatalokat Gaál Csaba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában