Táncpedagógia

2019.04.24. 17:25

Ausztráliai magyarokat tanított néptáncra két békéscsabai

Ausztráliai magyaroknak vezetett néptánctábort Melbourne-ben Csipei Judit csabai néptáncpedagógus, a békési Belencéres Néptáncegyüttes tánckarvezetője és Móricz Bence békéscsabai néptáncpedagógus. Mint megtudtuk, a hangulat kiváló volt, esténként pedig természetesen táncház követte a foglalkozásokat.

Papp Gábor

sdr

Ausztráliai szerepvállalásunk előzményei tavalyig nyúlnak vissza, amikor Móricz Bencével közösen tanítottunk egy szegedi tánctáborban. A programon Ausztráliába kivándorolt magyarok, illetve leszármazottaik, valamint vajdasági és erdélyi kötődésű magyarok is jelen voltak. Ekkor hívtak meg minket Melbourne-be – nyilatkozta hírportálunknak Csipei Judit.

Móricz Bence egyébként már márciusban megérkezett a távoli országba, ahol a melbourne-i Gyöngyösbokréta Táncegyüttest készítette fel a fennállásának 30. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi műsorra. Később már Judit, Bence Hajdara-Herczeg Hajnalka és Tompa Attila is csatlakozott az említett táborhoz.

A melbourne-i néptánctáborban minden este kiváló a hangulat /Beküldött felvétel/

Elsőként az erdélyi Tokos zenekar tartott foglalkozásokat az ottani zenészeknek, amivel párhuzamosan zajlott a gyermekek számára életre hívott tábor, rengeteg népi gyerekjátékkal.

A felnőttek táborába Ausztrália egész területéről félszáz érdeklődő utazott el Melbourne-be. A résztvevőket két csoportra, kezdőkre és haladókra osztották. Utóbbiaknak saját kérésükre méhkeréki táncokat tanítottak, míg a kezdők szilágysági táncokkal ismerkedhettek meg. Tompa Attiláék pedig mezőkeszüi táncokat tanítottak. Mind délelőtt, mind délután három-három órát tartottak Csipei Juditék, este pedig táncházzal zárták a napot, ami általában hajnalig tartó bulikba torkollott a már említett Tokos zenekar muzsikája mellett.

– A hangulat kiváló volt. Az Ausztráliában élő magyarok érezhetően mindent megtesznek, hogy megőrizzék identitásukat – erősítette meg Csipei Judit. – Házigazdáink minden iránt érdeklődnek, ami Magyarországgal kapcsolatos.

Mint megtudtuk, az összejövetelen nem csak helyi, de Perth-ből, Sydney-ből, Canberrából és Adelaide-ből érkező táncosok is részt vettek, holott nem kis távolságokról van szó. Mindegyik városban működik magyar táncegyüttes, valahol kettő is, és a már hagyományosnak számító programnak minden évben más település ad otthont.

Érdekesség, hogy Ausztráliában éppen most kezdődött az ősz. Bár április elejei érkezésükkor kiváló idő, 22-28 fok fogadta a csabai néptáncpedagógust és társait, most már azért kicsit hűvösebb szelek fújnak. Esténként jobban fel is kell öltözni.

A táborban nemcsak a néptáncokkal, a hagyományok őrzésével, de a gasztronómiával is igyekeztek erősíteni a tradíciókat. Jó fajta húsleves, kemencében sült kenyér, kenyérlángos és kürtőskalács is készült már.

Csipei Judit elmondta, a foglalkozások kezdete előtt lehetőségük nyílott egy kicsit megismerni a környéket. Kirándulásaik alkalmával találkoztak az ottani, számukra különleges állatvilággal, így kenguruval, koalával, papagájokkal, kakadukkal és kokaburákkal.

– Melbourne hatalmas város – ecsetelte. – Mi a külvárosban laktunk, de volt alakalmunk a citybe is ellátogatni, többször megnéztük a gyönyörű óceánpartot, igaz, az időjárás miatt fürdeni már nem volt lehetőség.

Huszonhat órás volt a repülőút

Csipei Judit elmondta, egy-egy brüsszeli és Abu-Dzabiban történt átszállást követően 26 óra alatt érkezett meg Budapestről Melbourne-be, ám nem is az utazás, hanem inkább az előbb kilenc-, majd az óraátállítás miatt nyolcórás időeltolódás jelentette a problémát. Az átállás közel egy hetet vett igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában