kényelmi étel

2019.03.04. 18:16

Zöldautóval jött a futár, rátaláltunk a parasztos pizzára

Húsz, huszonnyolc, negyvenhat. Így halad előre a kor és a fiatalok pizzaméretei. Varga Pál kovácsmestertől Kondoroson megtanultam, hogy egy birka, egy bogrács. Manapság okosodnom kell, hiszen 80 fajta pizzából választhatok. Nem beszélve a levesekről, a sültekről, a sós, édes palacsintatésztából készült finomságokról. És megtanultam, az étel nem attól kényelmi, hogy gyengébb alapanyagokat raknak bele, hanem attól, hogy meccsnézés közben is fogadhatom, ha csenget a futár.

Nyemcsok László

A Stones-ba ástam bele magam, két dolog miatt. Piatkó Zsolt, az étterem és pizzéria konyhafőnöke jó barátom, amikor utaztunk az erfurti gasztroolimpiára, buszüléstársak voltunk Fodor Mihállyal, a Kornélia séfjével együtt. Hosszú volt az út, és minél jobban álmosodtam, annál inkább mondtam Zsoltnak, hogy az én pizzámra mindig tegyetek majd otthon kolbászt, és a költséget írjátok Ági, vagyis a feleségem számlájára.

Zsolt csodálatos bronzérmet szerzett most a gasztrovébén, Luxemburgban, és nem felejtette, hogy Nyemcsoknak kolbászos pizza kell. Nem vagyok egyedül ezzel, ugyanis a 80 fajta pizzájuk közül a magyaros, a parasztos és a töltött peremű fogy legjobban. A feltétet értjük, magyaros, parasztos, tehát kolbásznak, erős paradicsompürének, lila hagymának, baconszalonnának lennie kell rajta. Nem árt a főtt-füstölt tarja, a fokhagyma, a pepperoni és a sajt sem.

Húsz-, huszonnyolc, negyvenhat centis pizzákat sütnek milliónyi feltéttel. Piatkó Zsolt szerint embere válogatja, hogy mekkorát rendel

Amikor megéhezünk otthon ezekre a finomságokra, a lányom már rendel is. Okos­te­le­fo­non, és szerencsére azon fizet is, a saját számlája terhére. Nekem egy dolgom van, kimenni fél-egy óra múlva, amikor csönget a futár. Mennyivel jobb volt a futárnak, amikor holmi kártyák helyett készpénzzel fizettek neki, mert ilyenkor egy kis borravaló is becsusszant. Persze, a kártyás fizetésnél sincs ennek akadálya, legyen nálunk átadásra egy kétszázas.

És hogy mennyit kell várni az étekre? Piatkó Zsolt tréfásan elmondta, igyekezzünk kitalálni, mikor leszünk éhesek, és ahhoz tegyünk hozzá egy óra hosszát. Nagy csodák a pizzériákban, éttermekben sincsenek, délben és vacsoraidőben járnak a legtöbben, akkortájt rendelnek a legtöbben. Ha csúcsforgalom van, esetlegesen másfél óra is lehet az ételek házhoz szállításának az ideje, egyébként az egy órát tartják.

Fotók: Imre György

– Szeretem a pörgést, a változatosságot, hogy mindig más helyeken járhatok, találkozhatok, beszélgethetek emberekkel – mondta. – Az is jólesik, hogy a megérkezésem örömet jelent, hiszen nem sokkal utána fogyaszthatják a finomságokat a megrendelők. Nem egyszer előfordult, hogy annyira ízlett a portéka, hogy hamarosan visszatértem egy újabb adaggal.

Urda András, miként a Stones többi pizzafutárja is, céges autóval viszi ki a megadott útiterv szerint az ételeket

És hogy miért kell 80 fajta pizza? Piatkó Zsolt szerint a válasz roppant egyszerű. Mert így bőséges a választék, és eloszlik a vendégek között a rengeteg lehetőség. Ha valamelyik pizzafeltét nullára vagy minimumra futna, nem készítenék tovább. Az is jó, hogy már zöldautójuk, környezetbarát elektromos gépkocsijuk is van a pizzafutároknak.

Már csak át kell állnom, követve a lányomat, a birkapörköltről a tenger gyümölcseivel gazdagon rakott pizzára. Vagy esetleg szólok Zsoltinak, hogy egy 81. fajtának csináljanak kondorosi birkapörköltes pizzát Nyemcsok módra. Ha nem jön be, az első birkát állom.

Még a pizza peremét is megtöltik a vendég kedvéért

Piatkó Zsolt elmondta, 2004 óta foglalkoznak pizzákkal, tortillákkal, egyéb finomságokkal a levesektől a sültekig, tésztákig. A kezdetektől működik a házhoz szállítás is, mely egyre népszerűbb. A fogyasztóktól is kapnak ötleteket, hogy milyen feltétet tegyenek egy-egy pizzára. Azt viszont maguk találták ki, hogy a pizza peremét is érdemes megtölteni, az is külön gasztronómiai élvezetet nyújt. Ezért sajttal vagy akár mustáros virslivel dobják fel a pizza karimáját, és ez nyerő a megrendelőknél.

Természetesen az is kulcskérdés, mikor ér a megrendelőhöz a portéka. Az egy órán belüli szállítást csúcsidőn kívül garantálják. A csúcsidő – mint ahogyan mindenhol – a dél és a vacsoraidő. Másfél órán belül viszont akkor is ott az étel, ha bármilyen csúszás van. Erre külön figyel a címosztó a vállalkozásnál. Ő szervezi a pizzafutárok útitervét. A diszpécser fogadja a hívásokat, és képben van a rendelésekkel kapcsolatban, elkéri a címet, telefonszámot.

A Stones-nál működik az is, hogy az interneten válaszolhatnak a vásárlók egy teszten, milyen volt az étel, a megígért időre odaért-e, illetve van-e valami észrevételük a szolgáltatás jobbá tételéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában