beruházás

2019.03.18. 10:20

Új pályahíd épül Kondoros és Békéscsaba között

Az M44-es kivitelezése során, Kondoros és Békéscsaba között új pályahíd épül – számolt be hírportálunknak Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

L. B.

Herczeg Tamás

A politikus elmondta, hogy a minap Budapesten tárgyalt Pántya Józseffel, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatójával. Kitértek arra a kérdésre is, hogy az épülő M44-esen új pályahíd létesüljön, amely lehetővé tesz egy fontos vízgazdálkodási beruházást annak érdekében, hogy az öntözhető területek mennyiségét növelhessék Békés megyében.

Azzal, hogy a Békéscsaba és Kondoros közötti szakaszon megépül nagyjából 300 millió forintból egy műtárgy, meg lehet hosszabbítani egy meglévő öntözőcsatornát. Azzal a fejlesztéssel pedig további 8300 hektárt lehetne öntözni, de a hatásterülete több mint 22 ezer hektár, és érinti Kondorost, Kétsopronyt, Telekgerendást és Csorvást.

Fontosnak nevezte, hogy az egyeztetések eredményeként megépül az új pályahíd, ráadásul úgy, hogy az M44-es építése, tervezett átadási ideje sem késik miatta.

A téma a megyei közgyűlés korábbi ülésén is felmerült. Zalai Mihály elnök akkor jelezte, hogy az elképzelések, egy öntözésfejlesztési stratégia szerint az úgynevezett D-1 főcsatornát hosszabbítanák meg és kötnék be a Dögös-Kákafoki főcsatornába. Akkor úgy volt, hogy ennek a beruházásnak gátat szabhat az M44-es, mivel nem terveztek be egy műtárgyat, vélhetően azért, mert az öntözőcsatorna nem rendelkezik részletes tervekkel és engedélyekkel.

A megyei közgyűlés akkor, hogy megépítsék a műtárgyat – azt a pályahidat, amiről Herczeg Tamás beszámolt – állásfoglalásával felkereste az illetékes minisztériumokat és a NIF Zrt.-t is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában