problémás berendezés

2019.03.05. 17:30

Kiverte a biztosítékot a gyulai trafóállomás

Megoldódnak a Gyulán, a Pósteleki utcában felejtett „özönvíz előtti” transzformátorral kapcsolatban hosszú évek óta meglévő problémák. A szolgáltató az önkormányzattal együttműködésben épített házas transzformátort telepít majd a területre. A jelenlegi berendezés számos bosszúságot okozott a helyieknek, és meglátásuk szerint veszélyeket is rejtett magában.

Papp Gábor

Teljes joggal verte ki a biztosítékot a környéken élők között a transzformátor ügye – vezette be a kérdéssel kapcsolatos kedd délutáni, helyszíni sajtótájékoztatót Kónya István önkormányzati képviselő, a város alpolgármestere. Mint elmondta, a szolgáltató tavaly komoly okokra hivatkozva erőteljesen megnyirbálta a berendezéshez közeli fákat.

– Azonban talán nem is ez, hanem maga a mintegy harminc évvel ezelőtt ott felejtett régi transzformátor jelentette a legnagyobb gondot – folytatta a gondolatot Kónya István. – Az eszköz rendkívüli módon nyugtalanította a helyieket.

Kónya István és Somi Attila /Fotó: Imre György/

Mint azt korábban megírtuk, a közeli lépcsőházakba kéthetente jár, járt elektronikai szerelő, valamilyen berendezéssel ugyanis ilyen időközönként probléma merül fel. Az új eszközök közül is több fél év után tönkre megy. A lakók elmondták, hogy a trafó folyamatosan zúg, előfordul, hogy beizzik, többször ki is gyulladt. A lakók sok évvel ezelőtt már az akkori szolgáltatóhoz, Kónya István pedig több mint egy évtizeddel ezelőtt, 2007-ben kezdeményezte szintén az akkori szolgáltatónál a helyzet feloldását, az épített házas transzformátor-állomás kialakítását.

– A már említettek mellett a téli időszakban megtörtént, hogy a trafó 40-50 centis íveket húzott, néha az olaj csöpögött belőle, előfordult, hogy kisgyermek mászott fel rá, holott ez több szempontból is veszélyesnek számított – ecsetelte. – Ennek ellenére egészen tavaly őszig csak sikertelen kezdeményezéseink voltak a helyzet rendezésére. Ekkor a Nemzeti Közművek Áramhálózati Kft. szakembereivel közösen jártunk kint a helyszínen. Megállapodtunk abban, hogy terv készül a probléma megoldására, illetve, hogy abban, hogy kiszámolják, mennyibe kerülne mindez. A szakmai anyag elkészült: az épített transzformátor ház kialakítása, a jelenlegi rendszer átalakítása 17 millió plusz áfa összegből valósítható meg. Ehhez az önkormányzat az éves együttműködési keret terhére 7 millió forintot biztosít, amiről már megállapodás is született a felek között. Kónya István reményét fejezte ki, hogy kedvező esetben már akár nyáron elkészülhetnek a munkálatok.

– Az átalakítás nagyon komoly előrelépést jelent majd a területen élők számára – húzta alá Kónya István, aki úgy fogalmazott: véleménye szerint a szolgáltatónál történt tulajdonosváltás kimozdította a helyzetet a holtpontról.

– Személyesen is azt tapasztaltam, hogy a Nemzeti Közművek sokkal nyitottabbnak bizonyult, így záros határidőn belül pont kerülhet az évek, évtizedek óta görgetett problémák végére.

Minden a trafó ellen szólt

Somi Attila önkormányzati energetikus kiemelte, hosszú éveken át próbálták megváltoztatni az áldatlan állapotokat.

– Az erre irányuló törekvések már csak azért is indokoltak voltak, mert Gyulán minden lakótelepen épített házas transzformátorok szolgáltatják a villamos energiát – ecsetelte. – Az oszlop transzformátor-állomás több szempontból sem idevaló. Nem illeszkedik a miliőbe, esztétikája nem illik a környezetbe, hangos, veszélyes. A kisgyerekek felmásztak rá, pedig nem egy kalandpark eleme. A közeli árnyas fák hűsében jó időben a helyiek esténként összeülnek, ám ezt zavarja a berendezés. A régóta megfogalmazott igény most szárba szökött, a nagy feszültségen szabadvezetékes oszlop-trafóállomást elbontják. Mind a lakossági, mind a közvilágítási hálózat földkábelen lesz bekötve. A beépített teljesítmény jelentős mértékben, szinte duplájára emelkedik, ami azt jelenti, hogy az épített házas transzformátor hosszú távon is képes lesz kiszolgálni a tendenciák szerint folyamatosan és nagyjából egyenletesen emelkedő villamos energiaigényeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában