férőhelyek

2019.03.16. 19:45

Igényfelmérés után egyelőre nem épül új bölcsőde Csabán

Bár lehetőségként felmerült, a békéscsabai önkormányzat egyelőre nem ad be pályázatot új bölcsőde építésére vagy egy meglévő épület felújításával új bölcsőde kialakítására – döntött nemrég tartott ülésén a városi közgyűlés. Ugyanis jelenleg nincs várólista, illetve meglehetősen drága lenne a város számára a belvárosi, Andrássy Úti Társaskör épületének ilyen célú korszerűsítése.

Licska Balázs

A közgyűlés korábbi ülésén elhangzott, hogy a Pénzügyminisztérium felhívást tett közzé, vagyis új bölcsőde építésére, valamint egy épület felújításával, átalakításával új bölcsőde létrehozására lehet pályázatot beadni.

Akkor a képviselő-testület úgy döntött, hogy több vizsgálatot folytatnak le: egyrészt felmérik az igényeket, hogy van-e szükség új intézményre, másrészt pedig megnézik azt, hogy a beruházás mennyibe kerülne, illetve mennyibe kerülne azt fenntartani.

Bővítették a bölcsődei férőhelyek számát nemrég a belvárosi és a jaminai MIVA bölcsődében (képünkön) is /Fotó: Kiss Zoltán/

Tavaly év végén úgy állt a helyzet, hogy a belvárosi, Wlassics sétányon lévő és a Szigligeti utcai bölcsőde esetében van várólista, a Lencsési lakótelepinél akkor sem volt. A vállalkozásban működtetett jaminai MIVA bölcsődében pedig 18-an vártak felvételre.

Idén év elejére azonban minden kisgyermeket sikerült bejuttatni valamelyik intézménybe, részben azért, mert egy fejlesztés során egyaránt bővítették a belvárosi és a MIVA bölcsőde férőhelyeinek számát.

Előzőleg szóba került, hogy az Andrássy út 38. szám alatti, egykor óvodaként is szolgáló Andrássy Úti Társaskör épületét fel lehetne újítani, bölcsődévé alakítani. Emellett azért, hogy kielégíthessék a jaminai igényeket – mivel a városrészben a MIVA bölcsőde csupán a jaminai gyerekek 11 százalékát képes fogadni –, lehetőségként felmerült egy új, 36 férőhelyes bölcsőde építése az Erzsébet-lakóparkban. Egy ilyen beruházás költségét több mint 400 millió forintra saccolták.

Közben a békéscsabai védőnők megkérdezték a várandós kismamákat, a kiosztott kérdőívek csaknem harmada érkezett vissza, ez 66 véleményt jelent. A válaszadók háromnegyede mondta azt, hogy beíratná gyermekét bölcsődébe, és a kitöltők szintén nagyjából háromnegyede mondta azt, hogy akár egy másik városrészbe, egy otthonától távolabbi bölcsődébe is elvinné gyermekét.

A 26 jaminai közül 20 válaszolta azt, hogy neki megfelelő lenne egy belvárosi bölcsőde.

Megnézték még, hogy mennyibe kerülne fenntartani az új bölcsődét. A számítások szerint az önkormányzatnak évente, férőhelyenként 250 ezer forintba kerülne – azaz összesen 9 millióba. Vizsgálták azt is, hogy az Andrássy út 38. szám alatti épület átalakítása mennyiből hozható ki: mintegy 200 millió forintból, miközben csak 100 millió igényelhető a pályázat során.

Sőt, egy szakértői vélemény szerint kétséges, hogy kaphat-e az épület működési engedélyt. A közgyűlés mindezek alapján úgy döntött, hogy egyelőre nem ad be pályázatot új bölcsőde kialakítására, de folyamatosan figyelik az önkormányzatnál a lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában