Galériával

2019.03.01. 17:15

A Bátrak Ligájában versenyeztek a fiatalok Gyulán

A hazafias nevelést, a sportot és a nemzeti összetartozást a középpontba állító Bátrak Ligája–Rákóczi Kupa elnevezésű országos versenysorozat első megmérettetését rendezték pénteken Gyulán, a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban. A békéscsabai, gyulai, illetve határon túli temesvári, aradi és horgosi csapatok részvételével megtartott eseményt a Honvédelmi Sportszövetség hívta életre a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársággal.

Papp Gábor

Dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke az esemény kapcsán megtartott sajtótájékoztatón elmondta, köztestületük legfőbb célja, hogy erősítsék a hazafias és a honvédelmi nevelést a fiatalok körében. Mint megtudtuk, a Honvédelmi Sportszövetségnek jelenleg közel 154 tagszervezete és 100 ezer tagja van.

– A Bátrak Ligája–Rákóczi Kupa a határ menti és a határon túli magyar iskolákat is fiatalok szólítja meg – hangsúlyozta dr. Simicskó István. – A megmérettetésen a hetedik-nyolcadik osztályos diákok szellemi és fizikai versenyeken vesznek részt a lézeres lövészettől az akadálypályákig. A hét állomásból álló sorozat mindegyik helyszíne határhoz közeli település, hogy az azon túli magyar intézmények is képviselni tudják magukat.

– Kiemelten fontos, hogy együtt legyenek a határon túli és az anyaországbeli magyar diákok, együtt mérjék fel képességeiket és együtt fejlődjön az önismeretük. A programok az egészséges nemzettudat megtartását is segítik – tette hozzá. – A fizikai állóképességre pedig nagy szükség van a mindennapokban, hiszen az hozzájárul a szellemi és lelki harmóniához.

Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, közös nyelvünk, történelmünk, kultúránk egyaránt meghatározza nemzeti identitásunk alapját, amihez egyre inkább hozzátartozik a sport is.

Fotó: Lehoczky Péter

– Egy-egy sportesemény – ahol magyar versenyzőknek szurkolhatunk; amelyen magyar eredmények születnek – hatványozottan fogja össze a nemzetet, különösen, ha a versengésnek még hazánk is ad otthont – ecsetelte. – A nemzeti kormány sportos kormány is egyben. A labdajátékok támogatása, az adózási és támogatási rendszer átalakítása mellett tornatermek, uszodák, sportpályák felújítása, építése zajlott és zajlik. Az egyesületi támogatási rendszer pedig kis helyi csapatok számára is elérhető. Mindezek egyik vetülete a határon túli hasonló intézmények, egyesületek támogatása, a fizikai háttér megteremtése, erősítése. Nemzetpolitikánk egyik kiugrási lehetősége a sport és annak segítése. Hangsúlyozta, a Gyulán elkezdődött rendezvénysorozat a külhoni gyerekek évéhez és Rákóczi emlékévhez is kapcsolódik.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő kifejtette, a gyulai központú választókörzetben az elmúlt mintegy tíz évre kitekintve mintegy 21 milliárd forint értékben valósultak meg és indultak olyan fejlesztések, amelyek a sportot is szolgálják. A teljesség igénye nélkül példaként említette, hogy Geszten új iskola épült korszerű sportteremmel, Gyulán bölcsődei komplexumot létesítettek mozgásszobával sportolási lehetőséggel, Körösújfalun műfüves pálya, az Ovi-Foci program keretében ugyancsak új pályák létesültek.

Az utánpótlásra fókuszálnak

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere úgy fogalmazott, a városban a sportra fordítható összeget igyekeznek a legnemesebb, leghatékonyabb célokra fordítani.

– Az utánpótlás-nevelésre, a diáksportra és a tömegsportra koncentrálunk. Ennek a szellemiségnek a Bátrak Ligája is megfelel.

Dr. Görgényi Ernő szólt a városban működő sikeres és eredményes úszószakosztályról, illetve a szintén országosan és nemzetközileg is elismert vívósportról. A polgármester beszámolt arról, hogy a városban elindult a tanrendbe beillesztett karateoktatás is. Természetesen a látványsportok is népszerűek Gyulán. Labdarúgásban több mint 240 utánpótláskorú játékos rúgja a labdát nap mint. A kézilabda és kosárlabda ugyancsak szép sikereket tudhat magáénak, TAO-s pályázataikkal pedig több fejlesztés valósulhatott meg. Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, önkormányzatuk elkötelezett a nemzetpolitikai célok irányában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában