északi búvár

2019.02.28. 14:10

Vízimadarakat láttak Kevermesen

A Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület minden télen (2008 óta) figyelemmel kíséri a kevermesi bányatavak madárvilágának a mozgását, végzi a vízimadarak monitorozását, számlálását. Az adatokból tudományos cikkek készülnek és előadásokat tartanak határon innen és határon túl.

Cs. I.

– Az idei télen érdekesebb madárfajokra figyeltünk fel, például a december eleji erős lehűlés az északi tájakon fészkelő fajt sodort ide: az északi búvárt és a jegesrécét. A búvár több napot töltött Kevermesen, ugyanakkor bukkant fel egy öreg hím kerceréce, ami szintén pompás látványt nyújtott. Január közepén ismét megjelent egy hím példány, ami jubileumi adat volt, hiszen 50. alkalommal látogatott el ez a faj a térségbe – sorolta megfigyeléseiket Bozó László.

Az extra fajok táborát gyarapította egy öreg hím nagy bukó is. Ennek a fajnak volt ugyan adata a területről, de ilyen színpompás tollruhában még nem látták. Hosszabb ideig tartózkodott itt egy hím kendermagos réce, egy tojó nyílfarkú réce, valamint változó számban, de több héten keresztül ott tartózkodott néhány fütyülő réce is. Egy esetben kanalas és csörgő réce is feltűnt, de láttak két kis kárókatonát is. Februárban egy szárcsa is megmutatta magát, valamint danka- és sztyeppi sirályok is leszálltak a vízre.

A leggyakoribb faj a tőkés réce volt. Idén a szokásosnál több példány tartózkodott a térségben. A vízimadarak néhány alkalommal egy öreg rétisast is a területre vonzottak, de többször láttak fiatal parlagi sasokat is. A dél-békési természetvédők folytatják a szakmai munkát, az év további részében az általános megfigyeléseket. Szeretnének például partifecskét gyűrűzni.Cs. I.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában