galériával

2019.02.26. 17:15

Újabb könyvvel jelentkezett az '56-os hős, Fekete Pál

Köszönöm az életet, a szeretetet, azt, hogy több a jó ember, mint a rossz – ezt mondta Békéscsaba díszpolgára, Fekete Pál, amikor bemutatták kedden a békéscsabai városháza dísztermében a legújabb kötetét, ami az önkormányzat kiadásában jelent meg Magyar Mártírok 1956 – Csak a szél sír felettük címmel. Az '56-os hős mondhatni rendhagyó történelemórát tartott az érdeklődőknek.

Licska Balázs,

Békéscsaba „Ezerkilencszázötvenhat október huszonhárom, fényed ragyogjon örökké, szerte a világon” – írta Fekete Pál az Október 23. címet viselő versében, ezt olvasta fel Nagy Erika, a Jókai színház művésze, és ezzel kezdődött a keddi könyvbemutató.

Fotó: Kiss Zoltán

Túriné Kovács Márta osztályvezető Fekete Pál önéletrajzi kötetéből ismertetett részleteket, miszerint az ’56-os hős ’63-ban szabadult a börtönből. Mivel nem vállalt besúgó szerepet, megtiltották, hogy Békés megye határát átlépje, eltiltották a pedagógusi pályáról. 25 évnyi kényszermunkára ítélték, állandó zaklatásnak volt kitéve még a ’80-as években is. Megesett, hogy amikor a vonaton utazott, két rendőr leráncigálta, akik azt mondták neki: ha még egyszer megpróbál Békés megye területére belépni, véletlenül elüti egy autó.

– Évekkel ezelőtt nyílt meg a városban a Fekete Pál gyűjtemény. Fekete Pál rendszeresen tartott és tart rendhagyó történelemórákat – sorolta Túriné Kovács Márta, hogy a város számára fontos Békéscsaba díszpolgára és az ’56-os eseményekre való emlékezés, amit az is bizonyít, hogy a megyeszékhelyen állítottak az országban elsőként szobrot Nagy Imre egykori miniszterelnöknek.

Az osztályvezető elmondta, hogy Fekete Pál legújabb kötetét hosszas előkészítő munka előzte meg, és hogy abban 301 név szerepel, akik mártírhalált haltak, megdöbbentő, hogy például egy testvérpárt egy napon végeztek ki, koholt vádak alapján. Az ’56-os hősöket az akkori hatalom igyekezett kötekedő, verekedő embereknek, tolvajoknak beállítani. A könyv adattárnak is tekinthető, és olyan érdekességeket tartalmaz, amik máshol nem vagy csak nehezen elérhetők.

Varga Tamás osztályvezető-helyettes jelezte: a kötetből eljuttat a város minden békéscsabai általános és középiskolába egy-egy példányt, illetve a könyv a megyei könyvtárban is megtalálható lesz.

A rendezvényen Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy hétfőn volt a kommunizmus áldozatainak emléknapja, és úgy döntöttek, hogy annak apropóján kiadják és be is mutatják Fekete Pál legújabb kötetét. Ugyanis úgy értesültek, hogy Békéscsaba díszpolgára végzett a könyv megírásával.

Hangsúlyozta: egész Békéscsaba hálás azért Fekete Pálnak, amit a városért tett a forradalmi tanács vezetőjeként az 1956-os forradalom és szabadságharc során. Ő tárgyalt a határba érkező szovjet csapatok vezetőivel, aminek köszönhetően Békéscsabán nem folytak komoly fegyveres harcok, a bevonulás nem követelt komoly véráldozatot.

Szarvas Péter a hihetetlen jelzővel illette azt a tenni akarást, amivel Fekete Pál rendelkezik 90 év felett is, akinek nem lankad a keze, hanem akar és tettet hajt végre. Emberfeletti teljesítménynek nevezte, hogy újabb kötettel jelentkezett az ’56-os hős.

– Emlékezni kell a mártírokra és arra, hogy ’56-ban egy egész nemzet fogott össze. Rengetegen életüket áldozták, és még többeket nyomorított meg a hatalom – zárta Békéscsaba polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában