visszatérő probléma

2019.02.16. 11:43

Mezőőrök kapják el a kóbor kutyákat Újkígyóson

Több olvasónk is jelezte, hogy Újkígyós utcáin rendszeresen kóbor kutyákba botlik. Az ebek között békés példányok éppúgy akadnak, mint ahogy agresszívebbek. Utóbbiak esetenként a bicikliseket, kézbesítőket is üldözőbe veszik. A lakosság egy része tart az állatoktól, s úgy véli, a probléma nem megoldott a településen. A polgármester szerint viszont jól bevált rendszert működtetnek a mezőőri szolgálattal.

Nagy-Laczkó Viktória

A városban évek óta visszatérő probléma a kóbor kutyák jelenléte – állítja a lakosság egy része az egyik, a településhez köthető Facebook-oldalon, ahol az újkígyósiak folyamatosan újabbnál újabb történeteket osztanak meg egymással és a városvezetéssel, kérdőre vonva az illetékeseket.

Hírportálunkhoz eljuttatott levelek alapján az olvasóink között is sok a panaszos, akik nemcsak a közterületeken lézengő ebekről számolnak be, hanem olyan példányokról is, amelyek az újságok, levelek kézbesítésében is megakadályozzák a postást, kézbesítőt. Az említett kutyák ráadásul nem a kisebb méretű fajták közé tartoznak, inkább a nagy testű jelző illik rájuk.

Szebellédi Zoltán polgármester elmondta, már viszonylag régóta szervezetten foglalkoznak a kérdéssel, viszont sokszor tapasztalják, hogy a lakosok nem a megfelelő úton próbálják megoldani a helyzetet.

A lakosság szerint sok kóbor kutya szaladgál a városban, a polgármester viszont úgy véli, az esetek egy részében nem értesítik a mezőőröket, így az állatokat nem tudják befogni /Illusztráció: Shutterstock/

– Azt tapasztaljuk, hogy vannak, akik nem telefonálnak a mezőőröknek vagy a hivatalnak, ha kóbor kutyát látnak, hanem inkább az egyik városhoz köthető közösségi oldalra írnak. Ilyenformán viszont az információ nem jut el az illetékesekhez (mezőőrök, hivatal), mert az állatok befogása nem ilyen módon történik. A feladatot ellátó őrök nem figyelik, és nem is feladatuk figyelni a Facebookot. Tehát azzal nem oldódik meg a probléma, ha a közösségi oldalon írják le a panaszokat – hívja fel a figyelmet az elhárítás helyes módjára Szebellédi Zoltán polgármester, akit szintén meg lehet keresni akár telefonon vagy személyesen az ügyben.

Varga Ferenc műszaki csoportvezető lapunknak elmondta, a kóbor ebek befogására hosszú éveken át egy olyan külsős vállalkozóval volt szerződése a múltban Újkígyósnak, aki több településen látta el a feladatát. Körülbelül három éve viszont a mezőőrökhöz tartozik a feladat. Az önkormányzat az őrök munkájához minden szükséges eszközt – beleértve a kábítófegyvert is – biztosítja.

– A mezőőröket el lehet érni a céges telefonjukon a hét minden napján, de az önkormányzaton keresztül is (csak hétköznaponként). De nemegyszer előfordult, hogy a saját számukon keresztül értesítették őket egy-egy szökött kutyáról – árulta el a csoportvezető.

A befogott állatok időszakosan a város Tormás úti telephelyére kerülnek, ahol két kennel áll rendelkezésre, s ha azok megteltek, a József-majorban is van másik kettő. Minden ebhez állatorvost hívnak. Ha van benne csip, értesítik a gazdáját, ha nincs, az önkormányzat munkatársai felteszik a kutyáról készült képet a város hivatalos Facebook-oldalára. Amennyiben a tulajdonosok vagy esetleges örökbefogadók nem jelentkeznek néhány napon belül a négylábúakért, akkor a kóborlókat átszállítják az egyik gyulai állatmenhelyre, ahonnan örökbe adják az ebeket magyar vagy német családokhoz. Altatásra nem kerül sor.

– Szilveszter után valóban volt egy jó pár kutya az utcákon, de az előző évekhez képest sokkal kevesebb. Volt olyan esztendő, amikor 60 ebet fogtunk be éves szinten, 2017-ben pedig csak 38-at, tavaly 36-ot. Közülük 5-nek mi találtunk gazdát, 15-nek a sajátja lett meg, 16-ot pedig átvittek a menhelyre – mondta el a csoportvezető.

Az esetek egy részében a felelős állattartás sem valósul meg

A láb mellett kiszökő, a portáról magát kiásó kutyák mellett vannak olyan ebek is, amelyek mindig ugyanonnan szöknek ki. Abban az esetben, ha ilyet tapasztalunk, elsőként kérjük meg a tulajdonost, gondoskodjon arról, hogy az állat ne tudjon kijutni a portáról. Ha viszont nem sikerül megegyezni, akkor élhetünk feljelentéssel is.

– Békéscsabán a kormányhivatal szabálysértési hatóságánál lehet megtenni a feljelentést írásban. Majd az eljárás során szóban is tisztázni kell a körülményeket. A folyamat 1-2 hónap alatt lezajlik, és pénzbüntetéssel zárulhat. A bírság összege pár ezer forinttól akár 100 ezer forintig is terjedhet – árulta el Csatlós László jegyző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában