az üzlet az üzlet

2019.02.05. 13:48

Halastavat, éttermet is árulnak Békés megyében

A megyei hirdetéseket böngészve kiderül, hogy nemcsak lakóházakat, telkeket, hanem többféle és a legkülönbözőbb célra alkalmas ingatlanokat is hirdetnek eladásra. Vehetünk halastavat, kempinget, működő éttermet, de akár napi szinten üzemelő benzinkutat vagy terményszárítót is.

Busi Ottó

Hónapokkal ezelőtt költözött el a megyeszékhely egyik lakberendezési áruháza másik helyszínre. A megüresedett ingatlan pedig azóta keresi új gazdáját. A volt áruház épülete más ingatlanokkal együtt, egy több mint hatvan férőhelyes parkolóval lett meghirdetve. A leírás szerint az ingatlan telephelynek, raktárnak, üzletnek és logisztikai központnak egyaránt tökéletes választás. Ennek jelenlegi ára 600 millió forint.

Aki fedett helyen növénytermesztésbe fogna, annak sem kell sokat keresgélnie. Medgyesegyházán egy 3 hektáros területen felhúzott kertészetet árulnak. A hirdetés szerint a kiszolgálóépületek mellett az ingatlanon található egy 7 és egy 2 ezer négyzetméteres növényház, valamint több fóliaház, melyek összesen több mint 7 ezer négyzetméternyi területet fednek le. A növényházakban komputer kezeli a fűtést, szellőztetést, öntözést, párásítást, szén-dioxid-trágyázást, és tápoldatozó, valamint víztisztító géppel rendelkezik. A telepen nemcsak kertészkedni, de lakni is lehet: a 80 négyzetméteres téglaépület hálószobákkal, fürdővel, konyhával várja az új tulajdonost. Mindezek mellett egy 153 négyzetméteres félkész családi ház is a 125 millió forintos vételár része.

Éttermeket is árulnak a megyében. Eladó például Gyulán a Géza Konyhája, teljes berendezéssel együtt 120 millió forintért. Az ötven fő befogadására alkalmas vendéglátóipari egység terasza még ugyanennyi vendég számára biztosíthat helyet. A konyha ráadásul két éve teljesen megújult, a tetőtér pedig apartmannak vagy panziónak is alkalmas.

Amennyiben valaki inkább a járművek utántöltésében látja a jövőt, az szintén megtalálhatja számításait. Gyula és Békéscsaba közt, a 44-es út fényesi leágazásánál lévő, több mint tíz éve üzemelő Power Petrol benzinkút is eladó. Érdekesség, hogy a kút egy 50 ezer literes osztott tartállyal rendelkezik. A hirdetés szerint családi okok miatt került eladósorba a töltőállomás, mely közel 120 millió forintos ára, az eladó szerint mérsékelten, de alkuképes.

Eladósorban a Békéscsaba és Gyula közötti töltőállomás is. Archív fotó: Imre György

Halastavat is árulnak 105 millióért, Gyulától nem messze. A közel 6 hektáros területen három halastó van, összesen 3,5 hektár vízfelülettel. A vizet közvetlenül a Fekete-Körösből, szivattyúzással nyerik. Mindehhez, közel hétezer négyzetméteres akácerdő is tartozik. A területen van egy 60 négyzetméteres és egy 91 négyzetméteres, összkomfortos, minden igényt kielégítő faház, a terület pedig körbekerített, bekamerázott. A leírás szerint az ingatlan kiválóan alkalmas többféle szabadidős tevékenységre, sőt, a területen még vadgazdálkodásra is lehetőség van, mivel az ehhez szükséges engedélyekkel már rendelkezik az ingatlan.

Mindezek mellett megvehetjük még Gyulán a Thermal Camping és Motelt 300 millióért, vagy Orosházán egy közel húszszobás panziót 76 millióért, de eladó egy csabai varroda is ugyanennyiért. Békéscsaba és Gyula mellett pedig egy-egy terményszárítót kínálnak, előbbit 380 millióért, míg utóbbit 590 millió forintért. Orosházán pedig egy komplett csibenevelő majort is beszerezhetünk: ezt a teljes tartási technológiával, felszereltséggel együtt 156 millió forintért árulják.

Az illetékfizetés szabályai

Ingatlanvásárlás után a fizetendő illeték alapját a vételár jelenti. Aki lakóingatlanként nyilvántartott épületet vesz, annak jó hír, hogy egy fontos ponton kedvezően változott a szabályozás. Ha legfeljebb három évvel korábban adott el ingatlant, akkor az újonnan vásárolt ingatlan és a régi ingatlan vételárának különbözete jelenti az illeték alapját (úgynevezett cserét pótló vétel). Mégpedig úgy, hogy egy eladással egy vétel állítható szembe, viszont ha több ingatlan eladása is megtörtént, akkor a legkedvezőbb illetékalapot eredményező értékesítés választható ki.

A 2018 előtti szabályok értelmében csak az egy évvel korábban értékesített ingatlan vételárával volt csökkenthető az illetékalap, így ez a változás mindenképpen kedvező. További könnyebbséget jelent, hogy az első lakásvásárlás esetében az illetéket 12 egyenlő részletben, egy év alatt is ki lehet fizetni, amelyre vonatkozóan már nincs életkori, sem ingatlanértékre vonatkozó megkötés – olvasható a Bankmonitor.hu oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában