Orosháza, galériával

2019.02.01. 20:02

Érdemes alkalmazkodni a digitális jövőhöz

A változás elkezdődött – a digitális jövőről volt szó azon a szakmai napon, amelynek a Kodolányi János Egyetem adott helyet pénteken. Sok fiatal érdeklődőt vonzott az esemény

Cs. I.

Fotó: Lehoczky Péter

Ez volt a cél – fogalmazott a megnyitón dr. Malatyinszki Szilárd házigazda, igazgató. Az egyetem szeretné képzési palettáját, innovatív törekvéseit a fiatalokkal megismertetni. Bizakodásának adott hangot: ha megtalálják a továbbtanulni vágyók a kedvükre való szakot helyben, azzal helyben is tarthatók. Várfi András, a megyei közgyűlés alelnöke örömét fejezte ki, hogy Békés megyének van egyeteme, a tudás itt megszerezhető. Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt hangsúlyozta, milyen fontos, hogy a legkorszerűbb ismeretekkel rendelkező oktatók és tanulók segítsék a vállalkozókat.

– A magyar gazdaság kulcskérdése, hogyan alkalmazzuk a digitális technikát – mondta, és azokat a kamarai törekvéseket sorolta, amelyekkel elősegítik a kis- és középvállalkozások informatikai fejlesztéseit. Kiemelte, a digitalizáció, a robotizáció ahatékonysági kérdés, befolyásolja a versenyképességet.

Dr. Pitlik László, az informatika tanszék vezetője kiemelte, képessé kell válni arra, hogy alkalmazkodni tudjunk a jövőhöz. Aki a versenyhelyzetben nem hatékony, lemarad. A Kodolányi egyetem új szakjai a gyakorlatorientált képzés felé mutatnak. Tervezik az üzemmérnök-informatikus szak bevezetését, ezzel is a piac tényleges kihívásaira kívánnak jó válaszokat adni.

A csorvási Edison klub fiataljainak elektromos autóját Takács Árpád kormánymegbízott is kipróbálta. Fotó: Lehoczky Péter

Takács Árpád kormánymegbízott személyes élményeit is megosztotta a hallgatósággal, az okostelefonokkal felgyorsult világ kihívásairól beszélt, majd a rohamtempót diktáló technikának az elektronikus közigazgatásban tapasztalható előnyeire is felhívta a fiatalok figyelmét. Emlékeztetett, az informatikai fejlődés átrendezi a világot, abban a gazdaságot, a mi életünket is. Tudatos felhasználással ez a javunkra fordítható, s közben el kell sajátítanunk a jövőbe látás képességét. Új szakmák jönnek létre, amelyek Békés megyében tarthatják a fiatal generációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában