alapkőletétel, galériával

2019.02.27. 16:00

Elindult a fejlesztés, feléled a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Ünnepélyes keretek között tették le a szabadkígyósi Wenckheim-kastély turisztikai célú fejlesztésének alapkövét szerdán az épület hátsó bejáratánál. A 19. század második felében épült kastély valamivel több mint 3 milliárd forint uniós és hazai támogatással újul meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban. A korszerűsítési, renoválási munkálatok már múlt héten elkezdődtek és várhatóan két év múlva érnek véget.

Nagy-Laczkó Viktória

Az alapkőletételi rendezvénnyel hivatalosan is megkezdődött a gróf Wenckheim Krisztina és férje, gróf Wenckheim Frigyes által építtetett Szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása. A nagyszabású fejlesztési program keretében újjáéledő építményről szóló rendezvényen elsőként Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatáért felelős államtitkára szólalt fel az egykori történeti könyvtárban.

/Fotó: Lehoczky Péter/

Az államtitkár a szabadkígyósi kastélyt a múlt élő darabjának nevezte, melyet a program célkitűzése alapján a jelenben és a jövőben is élővé kell tenni. Mint mondta, a fejlesztési programban szereplő épületek olyan kulturális emlékek, amelyek magukban hordozzák a múlt kultúráját, ami azért is fontos, mert egy nemzet csak akkor válhat nemzetté, ha képes a saját múltját megbecsülni. Később arra tért ki, hogy a projekt eddigi tapasztalatai alapján a felújítások jelentősen megnövelik az adott látványosság látogatószámát, és nagy segítséget nyújtanak a környékbeli kultúra- és gazdaságfejlődésben is.

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa beszéde elején bemutatta az épület feltehetően eredeti, 1875-ből származó, az építtetők nevét őrző alapkövét, melyet 2015-ben találtak meg az építmény pincéjében. A régi alapkő kiállítási darabja lesz majd a kastélynak, így általa lehetőség nyílik arra – és amelyet az egész kastélyprogram víziójának választottak a program szakemberei –, hogy be tudják mutatni a múltat jelen időben.

Majd rátért a programban résztvevő szabadkígyósi kastélyt érintő infrastrukturális fejlesztésekre (teljes tető és homlokzatfelújítás; szigetelés; gépészeti munkák elvégzése; kiállítóterek, kávézó és ajándékbolt kialakítása; történeti padló- és falburkolatok, -festések restaurálása; a kastélypark részleges megújítása), valamint turisztikai korszerűsítés részleteire. Elmondta, az új kiállítás – melynek hívószava a Vendégségben a Wenckheimeknél – a látogatói élményen fog alapulni.

A kapszulában elhelyeztek egy Hírlapot, pénzt, egy köszönetet kifejező levelet a Wenckheim családtól, a beruházásban dolgozók neveit és egy, a kastélykert jelentőségét kiemelőt Herczeg Ágnes tájépítésztől, vezető tervezőtől

A miniszteri biztos ismertette az épület egykor technikai újításait és különlegességeit is: légfűtéses rendszer, biogáztermelés, babaház, állatház, lovaspólópálya. Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy bár az akkori szabályoknak megfelelő pályaméret ma már kicsinek bizonyul, de gondolkodnak azon, hogyan lehetne Magyarország lovaspólósport-központjává tenni Szabadkígyóst.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a projekt régióra gyakorolt hatásáról számolt be. Véleménye szerint a fejlesztést követően Békés megye európai színvonalú turisztikai célponttá válik.

A jelenlévők ezt követően megtöltötték az alapkő alá kerülő időkapszulát, s mellé egy levendulát ültettek. Pohárköszöntőt mondott Takács Árpád megyei kormánymegbízott. Beszédében megyénket a lehetőségek hazájának nevezte. S mint fogalmazott, bár a kormány soha nem látott mértékű támogatásával, de Békés be tudja bizonyítani, hogy saját jogon, akaratából és teljesítménye alapján érdemes a figyelemre és mond igent a jövőre. A kastélyt pedig a múlt dicsőségének és a jövő reménységének nevezte.

Balogh József polgármester elmondta, mindig is fontos feladatának tekintette, hogy az épület ismét tündököljön, és, hogy a kastély megújulva gazdagítsa a jelent és a jövőt. Mint mondta, nem volt könnyű eljutni idáig, hiszen 1998 óta munkálkodott a háttérben, hogy elérkezzen ez a nap.

Több kastély és vár is szerepel a nemzeti programban

A Nemzeti Kastélyprogram és Várprogram keretében 39 műemlék (20 kastély és 19 vár) újul meg. Az épületek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkcióval gazdagodnak annak érdekében, hogy adottságaikhoz igazodó módon megfejeljenek a kor turisztikai igényeinek. A szabadkígyósi kastély mintegy 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból születik újjá, amelyet a kormány több mint 1,5 milliárd forintos hazai támogatással egészít ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában