vadgazdálkodás

2019.02.20. 19:52

Becslés ad képet a megyei vadállományról

Februárban becslik a vadállományt, mely alapján a vadászatra jogosultak megtervezik, hogy fajonként hány állat fogható be vagy ejthető el. Az éves terveket az adatok alapján a vadászati hatóság hagyja jóvá.

Busi Ottó

Forrás: MW illusztráció

A vadászatra jogosultak minden évben kötelesek az éves vadgazdálkodási tevékenységüket megszervezni. Erre szolgál a tájegységi tervvel és a vadgazdálkodási üzemtervvel összhangban elkészített éves vadgazdálkodási terv.

– A szakszerű vadgazdálkodás és a vadállomány megőrzése, bölcs hasznosítása érdekében elengedhetetlen a szaporodási időszak kezdetén a törzsállomány minél pontosabb számbavétele. Ezt minden év február 15-éig kell a jogosultaknak megtenniük – közölte Zuberecz Tibor megyei fővadász, a megyei vadászszövetség elnökhelyettese. Elmondása szerint az előző évi terítékadatok figyelembevételétől az éjszakai reflektoros, sávos számlálásig többféle módon történhet a becslés.

A vadállomány megőrzése érdekében is elengedhetetlen a törzsállomány minél pontosabb számbavétele /Illusztráció: Lehoczky Péter/

– Természetesen pontos számot adni lehetetlen, viszont a becslések az állománynagyság trendjének meghatározásához mindenféleképpen hasznosak. Erre, vagyis a minél pontosabb becslésre alapozva tervezik meg a vadászatra jogosultak vadfajonként az adott évben elejthető, befogható vadlétszámot. Az éves terveket a vadászati hatóság hagyja jóvá, megszabva az elejthető, befogható vadállomány számát. Sőt, nagyvadfajoknál a nemet és a korosztályt is meghatározzák – részletezte Zuberecz Tibor.

A megyei fővadász hozzátette, a kilövési keretszámtól történő eltérést – nagyvad esetében a tíz százalékot meghaladó elmaradást – a vadászati hatóság szankcionálhatja, például vadgazdálkodási bírságot szabhat ki.

– A legkönnyebben kontrollálhatóak az apróvadfajok, hiszen a ragadozók eleve szabályozzák állományukat; legnehezebben pedig azok, amelyek csúcsragadozók – mint az aranysakál – vagy nincs, illetve kevés a természetes ellenségük. Ide tartoznak azok a fajok is, például a vaddisznók, melyeket az éjszakai, rejtett életmódjuk miatt eleve nehéz elejteni – árulta el a megyei vadászszövetség elnökhelyettese.

A megye legfontosabb vadfajainak becsült létszámáról szólva Zuberecz Tibor elmondta, a fácánok száma stabil, a mezei nyulaké enyhén csökkenő, előbbiből nagyságrendileg 100 ezer él a megyében, az utóbbiak számát 95 ezerre becslik. A legfontosabb nagyvadakról úgy nyilatkozott, azok száma stabil, őzből körülbelül 43 ezerrel, dámszarvasból 4 ezerrel, vaddisznóból 1,3 ezerrel, gímszarvasból pedig 350 egyeddel kalkulálnak. A rókák száma 3,5 ezer, mely csökkenő tendenciát mutat, aranysakálból viszont egyre több van, jelenleg 400-ra becslik az állományt a megyei fővadász beszámolója szerint.

Terítéket készítenek: ünnep és egyben gyász is a vad halála

Mivel a vad halála egyszerre ünnep és gyász, minden elejtett vadnak – legyen az apró- vagy nagyvad – jár a végtisztesség, amit az úgynevezett terítékkészítéssel szoktak a vadászok kifejezni. Ennek lényege, hogy az elejtett vadat – meghatározott szabályok szerint – a jobb oldalára fektetik, és számolható sorokba rendezik. Ezt akkor is megteszik, ha csak egy vadról van szó, mint például egy őzbak. Ehhez járulnak az ünnepélyességet fokozó elemek, úgy mint az örökzöld szegélykoszorú, a máglya, a kürtszó, nagyvad esetén pedig a töret és az utolsó falat – részletezte a megyei fővadász, hogy a vadászok miként adják meg a tiszteletet a vadak számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában