kétsoprony

2019.01.28. 13:50

Rátaláltak a tanya varázsára

A minap megjelent Tanyafejlesztési Programra 1,4 milliós pályázatot nyújt be a kétsopronyi Kereszt soron élő, de a szülők révén Kondoroshoz is szorosan kötődő, 21 éves Zuberecz Ida Virág és párja, a 31 esztendős Tokár János. Ha nyerne a pályázatuk, a kazánt, mely ugyan biztonságos, de régi, kojtol és füstöl, kivinnék az egyik helyiségből, amit gyerekszobává alakítanak, gondolva tervezett gyermekvállalásukra. 

Nyemcsok László

Ida Piliscsabára járt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar–média szakára, már csak az államvizsgája van hátra. Kondoroson tanít az általános iskolában. Budapesten képzelte el további életét a nyüzsgésben, de aztán jött János. Aki történelem–hittan szakos tanár, és Békéscsabán a Nemzeti Művelődési Intézet szakembere. Mi sem természetesebb, hogy megfelezték a távolságot, és vettek egy tanyát Kétsopronyban, szintén egy pedagógustól.

– A szülők, nagyszülők révén mindig is vonzódtunk a tanyai élethez, kipróbáltuk, megszerettük, maradunk – fogalmazott lapunknak Ida. – Szabadságérzés, nyugalom van, és csodálatos élményt nyújtott az is, hogy a párommal együtt, saját kezűleg újítottunk fel sok bútort, terveztük el, hogy mi hol lesz, amikor már gyermekes család leszünk. Mert ha minden jól megy, májusban összeházasodunk.

János elmondta, édesapja is erre lakott, és sokan élnek itt, ismerik, tisztelik, segítik egymást az emberek. Előfordult, hogy a vízszivattyújuk elromlott, az egyik szomszéd első szóra jött éjszaka fél 11-kor megjavítani. Víz ugyanis fúrt kútról van, gáz viszont nincs, fával fűtenek. Az áram viszont mindkettőjüknek fontos, nemcsak a világítás, hanem a munkaeszközeik, például a laptopok miatt is. Mert a tanyai élet sok mindenben őrzi a hagyományokat, de halad a korral, a modernizációval, ezáltal biztosít még minőségibb életteret.

Zuberecz Ida Virág és párja, Tokár János a tanyai életformát választotta. Fotó: Imre György

– Az egyik konyhai gerendán 1871-es felirat szerepel, de egyáltalán nem lelakott az épület, köszönhetően az előző tulajdonosnak is, aki mindig javítgatott, felújított valamit, mi is ezt tesszük – mesélte Ida. – Szeretjük egymást, szeretünk itt élni, az pedig elhanyagolandó, hogy korábban kell kelni, hogy beérjünk dolgozni. A kutyák mellett cicánk is van. Csirkék szaladgálnak az udvarban, de igazából nem foglalkozunk jószágtartással.

Többen viszont éppen azért maradtak a tanyán vagy választották önmaguknak, családjuknak ezt az életformát, mert állatokat nevelnek. A békéscsabai Alberti Pál elmondta, kilencen vannak testvérek, mellette Gyuri, Jóska, Béla, Mihály, Erzsi, János, Klári és Laci. Tanyán nőttek fel a szülői házban, ahol most Béla gazdálkodik. Gyuri tanyát épített, és többek között hízókat tart. Két fia ezen jószágok húsát, az azokból készített termékeket hentesüzletben forgalmazza.

A nem tanyán élő Alberti testvérek is szívesen mennek ki, hiszen számos emlék, élmény köti őket a tanyai élethez. És ahogy Pali fogalmazott, a kolbászkészítést is elég jól megtanulták, hiszen többször győztek már a Csabai Kolbászfesztiválon.

Az interneten lehet fejlesztésre jelentkezni

Megjelentek a Tanyafejlesztési Program aktuális pályázatainak felhívásai. Mint megtudtuk, a pályázatok benyújtásához szükséges internetes felületet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján január 28-án reggel nyitják meg szerkesztésre és kitöltésre. A pályázatok véglegesítésére, egyúttal benyújtására február 4–11. között vagy a rendelkezésre álló források kimerüléséig lesz lehetőség.

Forráskimerülés esetén – amennyiben a felhívásban meghatározott keretösszeg 300 százalékát eléri a már benyújtott pályázatok támogatási igénye – az Agrárminisztérium felfüggeszti a pályázat benyújtási időszakát. Ebben az esetben célterületenként külön közleményt tesz közzé a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján. Amennyiben az értékelés során megállapítható, hogy a benyújtott pályázatok támogatási igénye nem meríti ki a rendelkezésre álló keretet, az Agrárminisztérium újra megnyitja a benyújtási felületet. Az elmúlt években nyertes tanyafejlesztési pályázat révén megyénkben is több bővítés és felújítás történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában