Nemzeti Park

2019.01.06. 15:47

Ragadozók a téli pusztában

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin a téli időszakban az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madár. Kékes rétihéják és vörösvércsék is szép számban lesnek zsákmányra a puszták felett. A ritkábban előforduló ragadozó madaraink közül a gatyás ölyv pedig kifejezetten csak téli vendég – olvasható a nemzeti park oldalán.

B. A.

Utóbbi megjelenésében nagyon hasonlít az egerészölyvhöz, de világosabb színű és egy kicsit nagyobb is. Telente a sasok száma is megnövekszik a dél-alföldi pusztákon. A parlagi és a rétisasok költőfajként is jelen vannak, de számuk a téli időszakban a fiatal, még nem ivarérett, kóborló példányokkal megnövekszik. A sasokat testméretük alapján a legkönnyebb megkülönböztetni az egerészölyvektől, előbbiek ugyanis legalább kétszer akkorák.

Az egerészölyv a leggyakoribb vendég ilyentájt /Fotó: MTI/

A vizes területek környékén egy-egy fekete sas is előfordulhat. Parti madarakra és kisebb récékre vadászó vándorsólymok, s nagyon ritkán kis sólymok szintén felbukkanhatnak a Körös-Maros Nemzeti Park télbe burkolózó pusztai területein. A kis sólyom a Magyarországon előforduló legkisebb testű ragadozó madár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában