Csodás művek a szakiskolában

2019.01.20. 12:18

Komposztnapot tartottak a megelőzésért

Egy szemléletet formáló projekt keretében megismertették a közelmúltban az Esély Pedagógiai Központ tanulóival, hogy miként lehet komposztálni – erre egyébként is hangsúlyt fektetnek a szakiskolában –, valamint azt, hogy miként lehet újrahasznosítani a műanyag-, a papír- és az üveghulladékot. A diákok csodás alkotásokat is készítettek.

Licska Balázs

Csodás művekkel találkozhat az, aki belép az Esély Pedagógiai Központ Széchenyi ligetben található egységébe, ami a szakiskolának ad otthont, és ahol a fogyatékkal élő gyerekek oktatása, nevelése folyik. Ott van például a papírból készített, sállal díszített rénszarvas, ott van a színes papír felhasználásával készített virág, de van például egy csontváz, amit vécépapír gurigáiból állítottak össze.

Ezek mind annak a projektnek a keretében készültek, amire sikeresen pályázott az intézmény alapítványa, a Speciális Nevelésért Alapítvány az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál – mondta Fejes-Povázsay Teodóra, az Esély Pedagógiai Központ intézményvezető-helyettese, a szakiskolai egység vezetője, valamint Bonyhádi Péterné, a projekt szakmai koordinátora, a Speciális Nevelésért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Bonyhádi Péterné mutatta, milyen csodálatos alkotások születtek az újrahasznosítással. Fotó: I. Gy.

Bonyhádi Péterné kifejtette, hogy a projekt részeként tartottak például egy komposztnapot, ahol a szerves hulladék csökkentésének, a szerves hulladék keletkezésének megelőzésére fektették a hangsúlyt. Ezt egyébként évek óta tanítják a Ligeti sor mellett található iskolakert, tankert segítségével a szakiskolai diákoknak, akik fele a kertészeti szakmacsoporton belül kertésznek, parkgondozónak, faiskolai kertésznek készül.

Az iskolai zöldségeskertben komposztálják a keletkező zöldhulladékot – például faleveleket, nyesedékeket, növények szárait – úgy, hogy azok egy méretes prizmába kerülnek, és egy-két év leforgása alatt komposztfölddé, növényi trágyává érnek össze. Ezt a komposztföldet aztán kiszórják a kertbe, ásással beforgatják, fontos tápanyagot adva a talajnak. A komposztföld az ültetőközege a zöldségpalántáknak is – a paprikától a paradicsomon keresztül a káposztáig –, a fűszernövényeknek.

Jelenleg több köbméternyi komposztfölddel rendelkeznek, ami azért is fontos, mert nem kell például virágföldet vásárolnia az intézménynek. Bonyhádi Péterné azt is kiemelte, hogy a tankertben nem igazán permeteznek – csak ha nagyon szükséges –, hiszen fontos, hogy megőrizzék a növények egészségét. A diákokkal főleg azt ismertetik meg, hogyan kell ásni, magot vetni, hogy ezt a tudást később otthon, családjuk körében, a háztáji kertben is kamatoztathassák.

Fejes-Povázsay Teodóra elmondta, hogy az iskolában szeretnék csökkenteni a PET-palackok miatt keletkező szemét mennyiségét, és be is szereztek egy prést, amivel a kétliteres üvegek is pár centiméteresre zsugoríthatók össze. Egyébként érdekes módon zajlik az intézményben a szelektív hulladékgyűjtés: a diákok tudják, hogy van egy társuk, aki gyűjti az ilyen palackokat, neki adják oda azokat. Ő aztán elviszi a PET-palackokat olyan helyre, ahol azokat pár forintért beveszik.

Kiállítás nyílt az alkotásokból

Bonyhádi Péterné megosztotta, hogy a szakiskola tanulóinak tábort is szerveztek a Sebes-Körös menti szeghalmi, várhelyi táborban. A gyerekek játékos formában megismerhették, hogy miként kell szelektíven, azaz külön-külön gyűjteni a papír-, a műanyag- és a fémhulladékot, valamint szemétcsökkentő akciót is szerveztek. Ellátogattak a gyerekkel egy orosházi túra során az öblösüveggyárba, ahol láthatták, hogy miként dolgozzák fel az üveghulladékot, illetve az orosházi hulladékudvart is megnézték, hogy mi lesz a gumival, az építési törmelékkel.

Fontos eleme volt a projektnek, hogy az Esély Pedagógiai Központ minden tagintézménye számára – az óvodásoktól az általános iskolákon át a középiskolásokig, sőt, a pedagógusokig – versenyt hirdettek, a jelentkező csapatoknak kreatív tárgyakat kellett készíteniük hulladékból, így született meg például a rénszarvas vagy a vécépapír gurigáiból a csontváz. Ezekből az alkotásokból a Széchenyi ligeti látogatóközpontban kiállítást szerveztek, a legjobb műveket jutalmazták is, több szervezet tett felajánlást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában