közlekedés

2019.01.11. 17:15

Jelzőlámpa kerülhet a csabai csomópontba

Mivel meglehetősen forgalmas, ezért jelzőlámpát kellene telepíteni Békéscsabán az Andrássy út, a Kazinczy utca és a Tulipán utca kereszteződésébe – jelezte a Beol.hu hírportál közösségi oldalán egy olvasó. A városházán azt mondták, szerepel a tervekben, a fejlesztési igények között az, hogy az érintett kereszteződésben jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki.

Licska Balázs

A reggeli és a délutáni órákban jelentős forgalmat bonyolít le az Andrássy út, a Tulipán utca és a Kazinczy utca kereszteződése. Van, hogy akár perceket is kell várni, mire egy-egy autó kikanyarodhat az Andrássy útra vagy keresztezheti azt, és a helyzetet nehezíti, hogy a kereszteződés mindegyik oldalán vannak zebrák, kijelölt gyalogos-átkelőhelyek is. Hírportálunknak egy olvasó jelezte: szerinte indokolt lenne jelzőlámpákat felszerelni a csomópontba.

A polgármesteri hivatalnál azt mondták: az önkormányzatnak ötévente felül kell vizsgáltatnia a közigazgatási területén lévő úthálózat forgalmi rendjét, ez 2013-at követően tavaly is megtörtént.

Csiaki Tamás, a városüzemeltetési osztály vezetője hozzátette: mind a két anyagban szerepel, hogy az Andrássy út, a Kazinczy utca és a Tulipán utca kereszteződését jelzőlámpás csomóponttá kellene alakítani. Ezért ez az elképzelés helyet is kapott a kommunális fejlesztési igények között. A beruházás nagyjából 30-40 millió forintba kerülne, azt a jelentős költségigény miatt célszerű lenne az önkormányzatnak pályázati forrásból megvalósítania. Megosztotta: jelzőlámpás csomópontok kialakítására mindenki tehet javaslatot – a lakosságtól a rendőrségen át a közlekedési hatóságig –, ám annak megvalósításáról az érintett utak tulajdonosa, jelen esetben az önkormányzat dönthet.

Nagyjából 30-40 millió forintba kerülne jelzőlámpát telepíteni az Andrássy–Kazinczy–Tulipán kereszteződésébe. Fotó: Imre György

Az osztályvezető elmondta: egy-egy ilyen fejlesztés kapcsán tervet kell készíttetni az arra jogosult tervezővel, be kell szerezni a szükséges engedélyeket. A szakember egyeztet az érintett út kezelőjével, a rendőrséggel, valamint a közművek üzemeltetőivel is. Hozzátette: több békéscsabai kereszteződés esetében is felmerült igényként, hogy azokat jelzőlámpás csomóponttá kellene alakítani, de azon fejlesztések megvalósítására egyelőre nincs meg a szükséges pénz.

A téma kapcsán lapunk kereste a rendőrséget is. Elmondták: a települések közlekedését érintő forgalomtechnikai változtatások – mint például a jelzőlámpák telepítése – kapcsán a rendőrségnek mint szakhatóságnak véleményezési jogosultsága van.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél, a közútkezelőnél hozzátették: nem tervezik Békéscsabán, hogy a kezelésükben lévő utak valamelyik csomópontjába idén jelzőlámpát telepítenek – kivéve, ha valamilyen beruházás részeként nem válik majd szükségessé.

Kifejtették: ha a rendelkezésükre álló forrásokból új jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki, figyelembe veszik a társhatóságok, az érintett önkormányzatok szakmai észrevételeit.

Szinte lehetetlen balra kanyarodni

Csúcsforgalomban szinte lehetetlen a Kazinczy és a Tulipán utcákról egyenesen haladni, illetve balra kanyarodni – mondta Pap András, az egyik békéscsabai autósiskola vezetője, hozzátéve: csúcsforgalom alatt a reggeli és a délutáni időszakot érti. Olyankor rengetegen közlekednek arra a közeli Andrássy gimnázium, középiskolák, munkahelyek miatt, sőt, szerinte piaci napokon még nagyobb a káosz. Ezért egyetért azzal, hogy telepítsenek abba a kereszteződésbe is jelzőlámpát.

Ő más csabai kereszteződésbe nem tenne jelzőlámpát, mivel a korábban balesetveszélyes csomópontnak mondható Bánát és Corvin utca sarkán megoldották a problémát. Úgy véli, alapvetően segítik a jelzőlámpák a közlekedőket, és jól eltalálták Békéscsabán, hogy mely jelzőlámpákat kell üzemeltetni mindig, ilyen például a jaminai felüljáró lábánál a Temető sor és Bartók Béla út kereszteződése. A reggeli és délutáni időszak kivételével viszont szerinte nem indokolt működtetni a jelzőlámpát a Thurzó és a Bajza utca sarkán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában